Iz “črne faze” prehajamo v “rdečo fazo”

Sproščanje ukrepov po regijah.

Vlada je na današnji seji sklenila, da gredo prihodnji teden v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo tudi nekatere storitve. Glede na to, da se na dnevni ravni število okužb zmanjšuje, se sprošča tudi prepoved obratovanja žičniških naprav.

 

“Kar se tiče situacije na nacionalni ravni, smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo. Ta prehod ni tako krepak, da bi nas to lahko navdajalo z velikim veseljem, je pa to napredek, ki sam po sebi ne bi zadoščal za kakršnokoli sproščanje, če ne bi tudi trendi, ki se nakazujejo za naslednjih 7 dni bili optimistični,” je uvodoma dejal predsednik vlade.

V 9-ih od 12-ih regijah bomo pričeli sproščati ukrepe

“V teh regijah bo praviloma od naslednjega tedna pouk v prvi triadi osnovnih šol potekal po C programu, se pravi v zmanjšanem obsegu, vendar v fizični obliki, odprti bodo tudi vrtci, zagotovljeno bo predšolsko varstvo, vendar tudi v skladu s strogimi ukrepi in navodili NIJZ,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Epidemiološka slika v Sloveniji je še vedno izjemno resna, da smo iz črne v rdečo fazo prešli za dobrega pol koraka, je pri vseh dejavnostih, kjer bo prišlo do določenega sproščanja še toliko bolj pomembno, da se striktno držimo navodil, da tu ni nekih izjem, da upoštevamo vse ukrepe.

Tako zdravstvena inšpekcija kot policija bosta poostrili nadzor

“Ne želimo si, da v prihodnjih tednih zaradi poslabšanja epidemiološke situacije ponovno nekatere ukrepe, ki jih bomo sedaj sprostili, zaostrujemo,” je ob tem dodal.

Prav tako je po besedah predsednika vlade od naših skupnih naporov odvisno, ali je tveganje, ki ga sprejemajo s sproščanjem pravilno in razumno.

Preberite še:

Slovenija bo kupila transportno letalo!

Vam je všeč novice? Všečkajte FB stran:

“Samo šolniki v tem primeru in samo tisti, ki bodo neposredno izvajali dejavnosti, kjer se ukrepi sproščajo, sami tega tveganja ne bodo mogli zmanjšati do tiste mere, da bi bilo sprejemljivo. Od vseh nas je odvisno, od vseh, ki uporabljamo storitve, da se skrajno zresnimo in te ukrepe upoštevamo,” je poudaril premier Janez Janša.

Prav tako je dejal, da bodo pristojni ministri in ministrice jutri podrobneje obrazložili vse sprostitve, “sicer pa so v okviru tega, kar je napovedano na semaforju sproščanja in v zvezi s tem ni kakšnih velikih dilem ali skrivnosti.”

Pričakujemo lahko, da bodo prihodnji teden vse regije v rdeči fazi

Predsednik vlade je dejal, da so trendi takšni, da lahko prihodnji teden, če ne bo nekih bistveno večjih izbruhov v nekaterih regijah in če se bodo ti trendi nadaljevali, pričakujemo, da bodo praktično vse statistične regije v rdeči barvi, v tem primeru se bo tudi v teh treh regijah, ki so tokrat še v črni fazi, odprlo šole prve triade in vrtce in nekaj ostalih dejavnosti, ki se sproščajo, ni pa to zagotovo.

“Če bi bil ta trend tako zanesljiv, bi odločitev že danes sprejeli, a je bilo tveganje preveliko, zato se vlada striktno drži napovedi in načrta sproščanja, glede na to, kar kažejo najnovejše številke, uporabili pa smo podatke za zadnjih sedem dni do vključno včeraj,” je dejal predsednik vlade.

Kaj vse se bo odprlo?

Predsednik vlade Janez Janša je še povedal, da je jasno zabeleženo, kaj vse je na rdečem seznamu sprostitvenih ukrepov v regijah, ki dosegajo to stopnjo.

Sproščanje dejavnosti začne s ponedeljkom prihodnji teden v rdečih regijah, razen ko gre za odpiranje smučišč, kar bo mogoče od sobote naprej, ker je tam že pogoj hitro testiranje in ker bodo v ponedeljek že zasedene kapacitete za šolstvo in se je odpiranje delno razporedilo.

Preberite še:

Iz “črne faze” prehajamo v “rdečo fazo”

Vam je všeč novice? Všečkajte FB stran:

“Smučišča v teh regijah se bodo lahko odprla ob pogojih pred prazniki in ob zagotovitvi hitrega testiranja ter upoštevanju vseh ukrepov. Enako velja za odprtje avtomehaničnih delavnic in trgovin za otroške artikle, kar gre skupaj z odprtjem šol. Vse ostale dejavnosti, ki bi eventuelno prišle v poštev in so na kasnejših barvah semaforja sproščanja se seveda ne odpirajo,” je poudaril ob tem.

Odprta bodo smučišča

Pri presoji epidemioloških razmer, vlada ugotavlja, da se na dnevni ravni število okužb zmanjšuje, zato predlaga sproščanje prepovedi obratovanja žičniških naprav, na način, da se dovoli obratovanje žičniških naprav ob hkratnem upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v NIJZ) in da upravljavec žičniških naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na COVID-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev negativnega testa COVID-19 ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

NIJZ je pripravil priporočila, da je v manjših zaprtih žičniških napravah (krožne kabinske žičnice, do 6 potnikov) dovoljen prevoz enega potnika, izjema bodo osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih. Na nihalni žičnici in vzpenjači bo potrebna medosebna razdalja najmanj 1,5 m, prav tako bodo izjema osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih.

Preberite še:

V torek pa končno v šolo!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Dosegli smo vsa potrebna merila za prehod v rdečo fazo!
Zagotovljeni 3 milijoni odmerkov cepiva. Pripravljen #PKP8

 

MR