Zagotovljeni 3 milijoni odmerkov cepiva. Pripravljen #PKP8

Cepiva bo dovolj za vse!

Danes je na Brdu pri Kranju potekala novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, na kateri je bilo govora o cepljenju proti covid-19, obenem pa je bil predstavljen tudi osmi protikoronski paket za blaženje posledic epidemije.

 

Cepiva je dovolj!

“Podatki, ki jih imamo danes glede cepljenja zoper COVID-19, so boljši, kot so bili v preteklem tednu, od takrat je Evropska zdravstvena agencija dokončno odobrila šesti odmerek cepiva Biontech Pfizer, pri čemer gre za cepivo, ki je bilo prvo odobreno in ki ga je Evropa in hkrati z njo Slovenija tudi največ naročila,” je uvodoma dejal predsednik vlade.

Predsednik vlade je dodal, da je to povečalo v grobem za 20% število odmerkov, ki bodo na razpolago. Poleg tega smo v okviru Evropske komisije v preteklem tednu odprli še eno naročilo v visokih količinah. Slovenija je zagotovila v vsakem primeru odstotek, ki nam pripada, se pravi 0,47% od skupnega naročila, toliko, kolikor nas je prebivalcev v EU, konkuriramo pa za še za več, konkretno za še enkrat toliko.

Kot je poudaril premier, imamo naročena in že odobrena cepiva za Slovenijo pri Pfizerju in Biontechu v količini preko 2 milijona in pol odmerkov, pri Moderni pa skoraj pol milijona odmerkov.

“Skupno število odmerkov je preko 3 milijone za Slovenijo, ker potrebujemo 2 odmerka pomeni, da imamo pri dobavah cepiv, ki so že odobrena in so že v uporabi, za letošnje leto za 1.600.000 prebivalcev zagotovljenih doz,” je poudaril predsednik vlade.

Dodal je, da so še najmanj tri cepiva v obravnavi, pri čemer je najbližje odobritvi AstraZeneca, o kateri naj bi Evropska zdravstvena agencija odločala 29. januarja.

“To cepivo je bolj enostavno za uporabo in tudi za proizvodnjo, ker je klasično in ga bo v prvi polovici leta zelo veliko na razpolago. Tu imamo rezerviranih in naročenih 1.400.000 odmerkov, tudi odobrenih s strani Evropske komisije,” je povedal predsednik vlade.

Predsednik vlade je še dejal, da smo od 27. decembra, oziroma odkar cepimo starostnike in zdravstveno osebje, dobili tudi določene izkušnje pri cepljenju.

“Cepljenja v domovih za ostarele so bila zelo uspešna, v zdravstvenih institucijah je bil odziv večji, kot je bil vnaprej najavljen, bilo pa je tudi nekaj nesporazumov v zvezi s tem, kaj se zgodi v primeru, če kak odmerek ostane in ali lahko cepitelj prosto izbira o cepljenju ali ne. Ponekod se je pri tem šlo v širino. Takoj, ko smo dobili ta obvestila, je inšpekcija začela izvajati nadzor,” je dejal premier

Dosledno se upošteva vrstni red, ki je določen v nacionalni strategiji cepljenja, ki je bila sprejeta in objavljena 3. decembra in ki temelji na evropski strategiji. Ta strategija upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za hud potek bolezni. Na podlagi teh dveh kriterijev lahko vsak zdravnik znotraj starostne kategorije, ki je na vrsti, avtonomno in strokovno določa vrstni red. Če so kakšne dileme, kako to poteka, je stvar precej enostavna, še posebej sedaj, ker je glede na število razpoložljivih odmerkov cepiva na osebo teh doz relativno malo, se pravi, ni problem, če ne pride kdo, ki je naročen, vedno se to zgodi, vsak cepitelj pa mora imeti vnaprej pripravljen seznam s prioriteto v isti kategoriji, torej to pomeni, da se ne cepi kogarkoli, če nekdo ne pride, ampak se gre naprej po prioritetni listi. Kot je zatrdil premier Janez Janša, tu ni prostora za nejasnosti ali drugačne razlage, še posebej ne v tem času, ko je interesa bistveno več, kot pa je cepiva na razpolago.

Poudarek bo na ohranitvi delovnih mest!

Minister Cigler Kralj je v nadaljevanju podrobneje predstavil osmi proti korona paket, ki prinaša poudarek delovnim mestom oziroma zaposlitveni kondiciji podjetij. Dosedanji ukrepi na tem področju Slovenijo uvrščajo visoko na lestvici majhnega števila brezposelnih.

Glavna ukrepa v paketu bosta podaljšanje možnosti koriščenja 80 odstotnega nadomestila za čas čakanja zaposlenih na delo doma. Ukrep bo podaljšan z 31. januarja do konca aprila letos. Podaljšan bo tudi ukrep skrajšanja delovnega časa.

Bistven element tega paketa bo tudi pomoč države delodajalcem pri dvigu stroškov dela zaradi dviga minimalne plače. Po oceni ministra bo država po modelu, ki je predviden, delodajalce razbremenila v obsegu 40 odstotkov tega stroška. Čas te pomoči bo trajal do konca junija z možnostjo podaljšanja.

V tem paketu se bodo podaljšali tudi nekateri ukrepi iz predhodnih paketov.

Preberite še:

Čez teden dni že v šolo? V rdečo fazo konec naslednjega tedna, oranžna pa čez mesec!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Slovenija bo kupila transportno letalo!
Bolj kot bomo resni pri upoštevanju obstoječih ukrepov, manj bo potrebe po drastičnih…

 

MR