Slovenija na podlagi dogovora med nacionalnima inštitutoma Slovenije in Hrvaške ter na podlagi pogovora med obema predsednikoma vlad, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, Hrvaške v tem trenutku ne bo umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav. Hrvaška vlada je predvidela več ukrepov za zajezitev širjenja virusa ter med drugim sprejela odločitev, da bo zaprla nočne lokale, diskoteke in tudi odpovedala tovrstne prireditve.

 

Na Hrvaškem število okužb šada
Na Hrvaškem število okužb šada. Foto: Twitter

Vladni govorec Jelko Kacin ob tem poudarja, da odločitev Slovenije ne pomeni, da se je odrekla možnosti, da Hrvaško umakne s seznama varnih držav. Po njegovih besedah bo Slovenija pozorno spremljala razvoj dogodkov, slovenske državljane pa je pozval, naj se na Hrvaškem izogibajo gneči in dosledno uporabljajo zaščitne maske v zaprtih prostorih. Poseben poziv velja mladim, naj sami ne organizirajo zabav.

Na Hrvaškem število okuženih upada

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, ki je uvodoma predstavila epidemiološke razmere v svetu in Sloveniji, je poudarila, da na Hrvaškem število okuženih upada. Kot je pojasnila, se je število do zdaj zviševalo, ker je štirinajstdnevna incidenca zajela tiste dneve, ko je bilo število primerov izjemno visoko. Ta trend bo še rahlo naraščal, vendar naj bi jim z ukrepi, ki jih predvideva Hrvaška, uspelo ohraniti zniževanje števila okuženih. Čakš Jager je dodala, da so s Hrvaško ves čas v stiku. Hrvaška dela vse, da bi se razmere umirile, je še poudarila.

Poziv Slovencem na Hrvaškem
Poziv Slovencem na Hrvaškem. Foto: Twitter

Slovenija bo kljub priporočilom Evropske komisije sama odločala o epidemioloških mejah

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Kacin je v nadaljevanju pojasnil, da Evropska komisija predlaga dvig praga pri merilu za varne države na do šestnajst okužb na 100.000 prebivalcev. Slovenija ima prag pri desetih primerih na 100.000 prebivalcev in to številko bo naša epidemiološka služba še naprej upoštevala. Za končno odločitev, sprejeto na vladi, se strokovnemu stališču dodajo tudi druga dejstva ter analize. Notranji minister Aleš Hojs je ob tem zatrdil, da si Slovenija kljub priporočilom Evropske komisije pridržuje pravico, da sama odloča o odpiranju ali zapiranju epidemioloških meja; sami bomo še naprej urejali tudi, katera država je na rdečem, rumenem ali zelenem seznamu.

Hrvaška zapira diskoteke
Hrvaška zapira diskoteke. Foto: Twitter

Minister Hojs je ponovil, da se v primeru, da je Hrvaška uvrščena na rumeni seznam, slovenski državljani in tisti s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, vrnejo brez odrejene karantene, omenjena sprememba pa za hrvaške državljane, ki želijo vstopiti v Slovenijo, pomeni štirinajstdnevno karanteno, če ne sodijo v katero izmed izjem. Vnovična ocena stanja bo podana konec tega tedna ali najpozneje na začetku naslednjega, je dejal Hojs.

 

Preberite še:

Ali boste potovali v tujino?

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Slovenija pripravljena na drugi val!

MR