Epidemiološka slika v naši bližnji soseščini se slabša, obstaja možnost umika Hrvaške z zelenega seznama

Kacin je posebej izpostavil razmere v Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Srbiji, Črni gori, na Kosovu, v Albaniji in Bolgariji ter na Hrvaškem in v Grčiji, ki je edina od omenjenih držav na t. i. zelenem seznamu.

Na Hrvaškem vedno več okuženih
Na Hrvaškem vedno več okuženih. Foto: Twitter

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Slovenija še posebej pozorno spremlja razmere na Hrvaškem, kjer se je število okuženih v zadnjih dneh drastično povečalo. Največje žarišče je v Zagrebu. Kacin je dodal, da je premier Janez Janša v stiku s hrvaškim premierjem Plenkovićem. Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela ustrezne ukrepe in prepovedala množično zbiranje ljudi na zabavah.

Hrvaška mora omejiti množično zbiranje ljudi
Hrvaška mora omejiti množično zbiranje ljudi. Foto: Twitter

Glede Hrvaške je še dejal, da obstaja možnost, da jo bo Slovenija jutri umaknila s seznama varnih držav, v kolikor bodo sosedi presegli mejo deset okužb na sto tisoč prebivalcev. Kacin poudarja, da t. i. rumeni seznam ne pomeni karantene za slovenske državljane ob vračanju v Slovenijo. Gre za opozorilo vsakomur, ki se odloča za pot na Hrvaško ali se tam že nahaja.

44 vnosov iz tujine

V Sloveniji smo imeli v zadnjem mesecu 44 vnosov okužb iz tujine, največ, 16, iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, 6 s Kosova, ter po enega iz Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Nobenega vnosa ne beležimo iz Albanije, Črne gore in Severne Makedonije, je dejal Kacin.

Vnosi COVID-19 iz tujine
Vnosi COVID-19 iz tujine. Foto: Twitter

Preberite še:

Slovenija pripravljena na drugi val!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Omejitev zbiranja do 50 ljudi

MR