HIV in COVID-19! Krvna plazma za zdravljenje COVID-19! 38 milijonov okuženih!

Kako bo potekalo življenje v jeseni? Foto: Pixabay

Včeraj je bilo opravljenih 5868 testiranj, potrjenih je bilo 1292 novih primerov. Delež pozitivnih testov je bil 22 odstotkov. Primerjava teh podatkov s podatki predzadnjega ponedeljka pokaže, da je bilo teden dni nazaj testov 5596, potrjenih primerov pa 1302, kar po besedah Kacina kaže, da se epidemija žal še vedno ne umirja.

 

Bolnišnično oskrbo je v ponedeljek potrebovalo 1299 pacientov, 1 več kot dan prej, intenzivno nego pa 210 pacientov, 5 pacientov več. V bolnišnicah je umrlo 44 oseb, v domovih za starejše, skupno število smrti je tako 55.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 227 stanovalcev in 108 zaposlenih, od tega 64 zdravstvenih delavcev. Skupno je doslej od konca julija ozdravelo 2587 stanovalcev in 1226 zaposlenih. Na novo pa so včeraj postali pozitivni 201 stanovalci, pa tudi 42 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev.

O večjemu številu novih pozitivnih primerov na včerajšnji dan pa poročajo iz naslednjih domov: DEOS, Center starejših Trnovo 19, Dom starejših občanov (DSO) Krško 16, Dom upokojencev Center, Tabor Poljane 14, Dom upokojencev Podbrdo, enota Podbrdo 11, DSO Vič Rudnik, enota Bokalci 11, Dom starejših Rakičan 11, DSO Metlika 10, Dom Jožeta Potrča Poljčane 10 in DSO Izlake 10 pozitivnih stanovalcev.

HIV in koronavirus

Na svetu je z virusom HIV okuženih 38 milijonov ljudi, 25 milijonov jih zdravimo je številke predstavil Tomažič. Covid epidemija negativno vpliva na obvladovanje virusa HIV, saj je preventivna dejavnost zelo okrnjena. Testiranj je manj, saj je bilo pred covid obdobjem testiranih 50 oseb  tedensko, trenutno je takih testiranj 10. Je pa testiranje najpomembnejša strategija pri spopadanju z virusom. Se pa ravno v tem obdobju tudi v Sloveniji začenja nuditi možnost samotestiranja, test bo na voljo v lekarnah. Klinika v tem trenutku testiranja na virus HIV ne nudi, zato je izvedljivo pri osebnih zdravnikih. Ima pa testirna mesta vzpostavljena tudi nevladna organizacija Legebitra.

V 1. valu so se HIV ambulante na Infekcijski kliniki zaprle, pred 2. valom pa so jih preselili na ločeno lokacijo, zato sedaj ambulante delujejo. Z virusom HIV v Sloveniji živijo 704 osebe in so vodene ambulantno. Med temi jih je deset zbolelo za covidom, nekaj jih je bilo hospitaliziranih.

Pri zdravljenju virusa HIV dosežemo v Sloveniji 95 odstotno uspešnost, to je odstranitev virusa iz krvi. Tudi sicer je Slovenija zelo uspešna pri zatiranju virusa, saj po kazalniku na 100.000 prebivalcev dosegamo le 2 novo odkrita primera letno, v Rusiji, za primerjavo dosegajo 70 takih primerov letno na 100.000 prebivalcev. Žal imamo letos tudi otroka, ki se je rodil z virusom HIV.

Zdravljenje covid bolnikov s krvno plazmo

Zdravljenje covid bolnikov s krvno plazmo pride v poštev predvsem pri takih bolnikih, ki se zdravijo tudi zaradi rakavih obolenj, saj zaradi onkološkega zdravljenja izgubijo proti telesa in je krvna plazma edina rešitev, da bolnik proti telesa pridobi z infuzijo in s tem premaga covid virus.

Tudi dejavnost transfuzije krvi se sooča s težavami zaradi covid virusa. A oskrba s krvjo poteka nemoteno zahvaljujoč zadostnemu številu odgovornih in varnih krvodajalcev, ki se jih dnevno potrebuje vsaj 300 je predstavila stanje Malijeva.

Ljudje, ki so preboleli covid bolezen, so v svoji krvi morda ustvarili zdravilo proti koronavirusu, to so ustrezna protitelesa. Z darovanjem krvi ali plazme lahko taki prebolevniki pomagajo drugim covid bolnikom, ki teh protiteles nimajo oziroma jih njihovo telo ne ustvari. Zato Zavod vabi take covid ozdravele bolnike, naj darujejo svojo krvno plazmo, mora pa pred darovanjem, od končanja covid bolezni preteči 4 do 6 tednov.

Tako so od začetka julija do danes izvedli že 300 takih odvzemov, večinoma ljudem, ki so krvodajalci postali prvič. Trenutno imajo pripravljenih okrog 80 enot krvne plazme, druge odvzete enote še čakajo na dodatna testiranja in bodo za bolnike pripravljene v naslednjih dneh. Trenutno je take enote prejelo pet bolnikov, vsak covid bolnik pa potrebuje za zdravljenje od 2 do 3 enote, odvisno od več okoliščin. Vsa zbrana plazma, ki ne bo porabljena za direktno zdravljenje covid bolnikov, bo na voljo za morebitno izdelavo zdravil, ki bodo potrebna v prihodnosti.

Preberite še:

Od danes novi pogoji za vstop na Hrvaško!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Vlada zagotovila gradnjo oskrbovanih stanovanj in stanovanj za mlade družine
Kdo bo prvi lahko dobil cepivo?

 

MR