Od danes novi pogoji za vstop na Hrvaško!

meje državna meja
Prehod državne meje! Foto: Pixabay.com

Hrvaška bo v torek do 15. decembra zaostrila ukrepe za vstop v državo za potnike, ki ne prihajajo z zelenih območjih Evropske unije, torej tudi Slovenije. Zanje bo obvezen negativen test na covid-19. Vlada je na današnji seji predlagala tudi uvedbo denarnih kazni za kršitelje ukrepov proti covidu-19 in pripravila nov paket pomoči gospodarstvu.

 

Obstajajo izjeme

Notranji minister Davor Božinović je na vladni seji povedal, da je nacionalni štab civilne zaščite danes sprejel odločitev o vnovični začasni omejitvi vstopa na Hrvaško. Odločitev je bila danes objavljena v uradnem listu, velja pa od torka, poroča portal index.hr. Kot je pojasnil, bodo morali vsi potniki, razen tistih, ki prihajajo z zelenih območjih EU, imeti ob vstopu na Hrvaško negativen PCR test, ki ne bo starejši od 48 ur. V nasprotnem se bodo morali testirati pri vstopu v državo in biti v samoizolaciji, dokler ne bo njihov test na okužbo negativen. Pri tem je spomnil, da je trenutno edina zelena regija v EU otok Fasta na Finskem. Izjeme so čezmejni in zdravstveni delavci ter potniki v tranzitu in tisti, ki ne bodo ostali na Hrvaškem več kot 12 ur.

Kakšne so kazni?

Hrvaška vlada je danes poslala v nujni parlamentarni postopek spremembe zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Za državljane, ki ne bodo spoštovali ukrepov, kot je nošenje zaščitne maske, je predlagala kazen v višini 500 kun (67 evrov). Če bo posameznik plačal kazen na kraju dogodka, bo znašala 250 kun (33,5 evra). Za pravne osebe, ki bodo kršile ukrepe, bi po vladnem predlogu kazen znašala med 10.000 in 40.000 kun (med 1335 in 5340 evrov), je na seji vlade zakonski predlog predstavil minister za zdravje Vili Beroš. Kot nov ukrep nameravajo v zakon uvrstiti tudi obvezno pravilno uporabo zaščitnih mask ter omejevanje javnih shodov in dogodkov, kot tudi zasebnih družabnih dogodkov, je še povedal Beroš.

 

Premier v samoizolaciji

Premier Andrej Plenković, ki je sejo vodil na daljavo iz samoizolacije, je izpostavil, da so sankcije potrebne zaradi določenega števila neodgovornih posameznikov, ki ogrožajo zdravje drugih.

MR