Franc Breznik: Ali je prestižno mesto veleposlanika v ZDA del politične trgovine predsednika vlade?

Poslanec Franc Breznik je na zadnji seji Državnega zbora predsedniku vlade Robertu Golobu zastavil ustno poslansko vprašanje v zvezi z odpoklicem veleposlanika Toneta Kajzerja.

 

“Veleposlanik Tone Kajzer, ki je bil brez resnih dokaznih postopkov, ki veljajo v pravni državi, kar čez noč odpoklican, z ničemer ni kršil zakona o zunanjih zadevah,” je poudaril Breznik.

Breznik je opozoril, da v tranzicijski levici iz dneva v dan spreminjajo favorizirane kandidate za predsednika republike, zato je premierja ponovno vprašal, ali je prestižno mesto veleposlanika v ZDA del njegove politične trgovine. Po vseh postopkih, ki so šli mimo predsednika Boruta Pahorja, je po besedah Breznika njegov namen namreč jasen.

Zanimalo ga je, ali drži informacija, da je bil veleposlanik žrtev politične trgovine z namenom, da bi njegovo mesto zasedla Marta Kos, ki je najprej izstopila iz predsedniške tekme in nato še kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Breznika je tudi  zanimalo, zakaj se o odpoklicu niso posvetovali s predsednikom Pahorjem, saj tako veleva zakon.

Golob je na poslansko vprašanje odgovoril, da po informacijah ministrstva za zunanje zadeve in njegovih svetovalcev zakon ni bil kršen v nobeni točki  – na kar so opozorili tudi nekateri pravni strokovnjaki.

Drugi odstavek 17. člena Zakona o zunanjih zadevah pravi, da je “veleposlanik postavljen za dobo do štirih let, ki se lahko podaljša, če razmere tako narekujejo, vendar ne za dlje kot dve leti. O podaljšanju odloči minister za zunanje zadeve. Veleposlanik je lahko izjemoma odpoklican pred potekom časa postavitve na podlagi lastne prošnje, predloga države sprejemnice ali zaradi kršitve posebnih obveznosti in prepovedi iz 45. člena tega zakona”. Predlog za odpoklic iz prejšnjega stavka pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada po posvetovanju s predsednikom republike – vendar pri odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja do slednjega očitno ni prišlo, na kar je opozoril predsednik Pahor.

Preberite še:

Kakšna je resnica glede RTV?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Vlada naj preneha z manipulacijami v škodo starejših

Brezglavo zapravljanje državnega-našega denarja

 

MR