Eva Irgl Fajonovo vprašala kako ocenjuje, da so slovenski evropski poslanci glasovali v prid Rusiji

Eva Irgl

Poslanka SDS Eva Irgl je ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon vprašala, ali se strinja z Resolucijo o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem, ali bo tudi Slovenija razglasila Rusijo kot teroristično državo in kako ocenjuje glasovanje slovenskih EU poslancev, ki so glasovli proti oz. niso glasovali. Pismo objavljamo v celoti.
 
Devet mesecev od začetka vojne v Ukrajini si Rusija prizadeva za novo obliko stopnjevanja agresije in napadov, ter cilja na ukrajinsko civilno infrastrukturo z napadi na elektrarne in energetsko infrastrukturo.

Na 6. redni seji Odbora za zunanjo politiko, 19. oktobra 2022, sem ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon zastavila vprašanje v zvezi s tem ali bo Slovenija razglasila Rusijo kot teroristično državo in ali bo Slovenija ukinila vizume za ruske državljane (seveda tu govorimo za ruske elite, ki so podvržene Putinovemu režimu in ga podpirajo).

Na to pa sem opozorila tudi na interpelaciji zoper ministrico za zunanje zadeve, vendar nisem dobila odgovora. Kot vemo pa je na nacionalni ravni več drugih institucij Rusijo uradno razglasilo za teroristično državo, vključno s poljskim senatom ter češkim, latvijskim in estonskim parlamentom.
21. novembra 2022 je parlamentarni odbor Nata Rusijo označil kot »teroristično državo« in sprejel resolucijo, ki priznava Rusijo kot »teroristično državo«, katero je podprlo vseh 30 članic zveze Nato.
Resolucija označuje Rusijo za najbolj neposredno grožnjo evroatlantski varnosti in poziva k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča glede ruske agresije v Ukrajini. Nato pa je 23. novembra 2022 Evropski parlament sprejel Resolucijo o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem.

Resolucija ponovno obsoja nezakonito, neizzvano in neupravičeno rusko vojaško agresijo v Ukrajini in poziva države članice EU naj sprejmejo ukrepe za popolno mednarodno osamitev Ruske federacije, naj se vzdržijo vseh uradnih dogodkov na ozemlju Ruske federacije, naj se diplomatski odnosi z Rusijo še bolj zmanjšajo in naj se stiki z njenimi uradnimi predstavniki na vseh ravneh omejijo na najnujnejše ter poziva EU in države članice, naj oblikujejo pravni okvir EU za uvrstitev držav med podpornike terorizma in med države, ki uporabljajo teroristična sredstva, da bi lahko sprejele več pomembnih omejevalnih ukrepov proti tem državam in bistveno omejile odnose z njimi.

Slovenski levi evroposlanci med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma in tako dodobra razburili javnost s podporo Rusiji.

Evropski poslanci so z veliko večino podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija je bila sprejeta s 494 glasovi ZA, 58 PROTI in 44 je bilo vzdržanih. Med vzdržanimi sta bila tudi dva slovenska evropska poslanca iz vrst S&D in dva iz Renew, ki nista glasovala.

V zvezi z navedenim sem na ministrico za zunanje zadeve naslovila naslednja vprašanja:
1. Ali kot ministrica za zunanje zadeve podpirate Resolucijo o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem? Ali se strinjate z njeno vsebino v celoti?
2. Ali bo Slovenija uvrstila Rusijo na seznam držav, ki podpira terorizem?
3. Kako ocenjujete glasovanje nekaterih evroposlancev, ki so glasovali proti oz. niso glasovali?

 

Vir: nova24tv.si
 
Preberite še:

Levičarji zopet zavajali, ljudi pa označili za “zlo”

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ravno obratno kot so obljubljali pred referendumom: leva koalicija takoj začela s politizacijo RTV

Slovenski levi evroposlanci med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma

 
TS