Piran
Piran. Foto: Pixabay

Na prvem posvetu Vlade s ekonomsko socialnimi partnerji so predstavniki vlade, sindikatov, delodajalcev določili skupini, ki bosta pregledali protikoronske ukrepe za zakjezitev krize, ki bo sledila.

Gre za skupini iz področja sociale in gospodarstva.

Sofinanciranje skrajšanega delovnega časa

Nosilni ukrep v tretjem protikoronskem paketu bo financiranje skrajšanje delovnega časa, to je ukrep, ki je že poznan v 17 evropskih državah, in se ga poslužuje veliko delodajalcev.

S temi ukrepi želijo dobro odgovoriti na izzive trga dela in gospodarstva po 31.5.2020

Z ukrepi bo država v velikosti 50% z evropskimi sredstvi sofinancirala skrajšani delovni čas posameznega delavca, oziroma med 20 in 25 ur skrajšanega delovnega časa. Višina subvencije bo fiksna, glede na količino skrajšanja delovnega časa. Ukrep bo ponujen vsem panogam in naj bi pokril vse potrebe trga delovne sila. Seveda z določenimi omejtvamui, ki bodo onemogočile zlorabo. Delodajalci recimo ne bodo smeli odpuščati.

Vsakemu polnoletnemu prebivalcu 200,00€

Med predlogi je tudi izdaja vavčerjev za koriščenje turističnih kapacitet v Sloveniji. Neuradno naj bi vsak polnoleten državljan prejel vavčer v vrednosti 200,00 €.

Zagotovo ne bo izdaja in prejem vavčerjev v škodo regresa.

V načrtu je tudi podaljšanje delovnih dovoljenj za tuje delavce v kmetijstvu.

Financiranje čakanja na delo naj bi bilo v nekaterih panogah podaljšano, vendar naj bi ukrep financiranja skrajšanja delovnega časa pokril tudi to.

Kako bo EU pomagala pri koronakrizi?

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

Kdo so upravičenci, ki bodo s popravki prvega protikorona paketa prav tako deležni državne…

Drugi protikorona paket prinaša več denarja za občine

MR