Od danes je možno koristiti turistične bone

Unovčevanje turističnih bonov za plačilo opravljenih storitev na področju turizma je od 26. 4. 2021 omogočeno pod pogoji, ki jih določa Odlok.

Odlok v 4. členu določa podrobnejše pogoje, pod katerimi ponudniki lahko nudijo storitve v nastanitvenih obratih kot tudi pogoje, ki jih morajo izpolnjevati gostje, ki pri ponudnikih bivajo (potrdilo o negativnem testu, cepljenju oz. prebolelem covid-19).

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

Nastanitve

V vseh statističnih regijah (tako imenovanih oranžnih in rumenih statističnih regijah) se sprošča ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost nastanitvenega obrata, vključno s ponujanjem programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja za svoje goste. Za goste v nastanitvenih obratih je pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač za namen strežbe hrane in pijače na terasah in vrtovih gostinskih obratov in v sobah oziroma drugih oblikah nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.

V teh nastanitvenih obratih lahko bivajo le osebe, ki imajo ob prijavi (pogoj PCT):

 • dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
 • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
  • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
  • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
 • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
 • potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Dokazila gostov o izpolnjevanju pogoja PCT so dolžni preverjati nastanitveni obrati ob prijavi gosta v nastanitveni obrat

  • Če gost ne želi pokazati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nastanitveni obrati gostu svojih storitev ne smejo nuditi in mora gost zapustiti prostore nastanitvenega obrata. Nastanitveni obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT.
  • Za izpolnjevanje pogoja PCT se upoštevajo testi HAG in testi PCR, ki jih izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje. Nastanitveni obrat lahko svojim gostom ponuja testiranje na lokaciji nastanitvenega obrata, v kolikor zagotovi, da testiranje izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje.

V nastanitvenih obratih pa lahko brez opravljenega testa na virus SARS-CoV-2 in ostalih v predlaganem odloku naštetih dokazil bivajo tudi vse osebe, ki še niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje nastanitvenih storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa. Ob tem veljajo enaka dokazila glede prebolelosti oz. cepljenja, kot velja to za ostale izjeme s pogojem testa.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

Pogoj 30 nastanitvenih enot velja za posamezen samostojen nastanitveni obrat in ne za vse nastanitvene obrate, ki spadajo v lastnino posameznega podjetja (npr. če posamezno podjetje upravlja z več hoteli, lahko vsak od teh hotelov ponuja nastanitvene storitve v 30 sobah oziroma enotah; ali na primer, če posamezno podjetje upravlja s hotelom, apartmajskim kompleksom in kampom hkrati, lahko ponuja nastanitvene storitve v 30-ih sobah hotela, v 30-ih apartmajih in na 30-ih zemljiščih v kampu).

Pogoj 30 nastanitvenih enot:

– pogoj velja za ponujanje nastanitvenih storitev potrošnikom, zato se v to kvoto ne vštevajo nastanitvene enote, v katerih so nastanjeni poslovni gostje, prav tako se v to kvoto ne vštevajo nastanitvene enote, v katerih so na primer nastanjene osebe, ki so napotene na zdraviliško zdravljenje;

– v pogoj se ne vštevajo osebe, ki imajo pri nastanitvenih obratih zakupljen dolgoročni najem določenega zemljišča oziroma počitniške hišice (na primer prikolic in mobilnih hišic, ki imajo v kampih zakupljen dolgoročni najem določene parcele).

Za goste v nastanitvenih obratih v nobeni statistični regiji ni dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti, pač je dovoljeno zgolj opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih, sobna strežba in osebni prevzem jedi in pijač.

Preberite še:

Ali bomo morali vračati vse korona dodatke, turistične bone in vsa…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Veleposlanik Izraela pri ministru za zdravje tudi glede cepljenja

Pri nas se odpirajo gostilne, drugod v EU vedno strožji ukrepi

 

MR