10 idej kaj početi v samoizolaciji

 

Slovenci smo ponovno dokazali, da znamo v hudih časih »stopiti skupaj« in da razumemo navodila o tem, da je za zajezitev širjenja virusa ključno, da (vsi ki lahko) ostanemo doma. V kolikor bi predlog, da »ostanemo doma« prišel v drugih razmerah bi ga gotovo sprejeli z večjim veseljem. V teh pogojih pa to žal pomeni, da se ne družimo z drugimi, da ne sprejemamo obiskov, omejimo svoje izhode na najnujnejše oz. se jim poskušamo izogniti… in kmalu lahko postane dolgčas.

Ponujamo vam nekaj idej in predlogov, kaj lahko počnemo v smoizolaciji, da s tem ne sabotiramo sebe in svoje najdražje:

  1. Glejte TV

Za to obstajata dva razloga; eden je prenos ključnih informacij o širjenju bolezni in ukrepih povezanih s tem. Drugi pa v tem, da se razbremenimo. Situacija namreč lahko povzroči v človeku velik stres in negotovost. Čas tako izkoristite, da pogledate nadaljevanke in filme, katere prej niste imeli časa. Številni ponudniki so sprostili sicer plačljive TV programe – zato uživajte v zastonj programih.

  1. Preberite knjigo

Vsak ima doma kakšno knjigo (ali deset), ki jih je kupil ali dobil v zadnjem obdobju pa je nikoli ni bilo časa prebrati. Morda preberete tudi kakšno, ki ste jo že prebrali in s tem ugotovite nove pomene zapisanega. S tem boste se zamotili in sprostili. Znano je, da knjige odpirajo nova obzorja, tudi ko smo zaprti v prostoru.

  1. Družabne igre

Kako dolgo že niste kartali, igrali Monopoli ali pa Človek ne jezi se. V kolikor imate doma otroke, ki jih je potrebno animirati je to sploh dobro preživet čas. Zavedati se moramo, da je majhnemu otroku toliko težje dneve preživljati doma, sploh če nima sorojencev.

  1. Učite se

Ta točka se ne nanaša samo na otroke. Čeprav dovolite, da opozorim na portal za učenje na daljavo, kjer lahko otroci preko spleta rešujejo naloge. Pri tem opozarjamo, da je velika odgovornost pri poučevanju otrok doma ravno na starših.
A ne samo otroci – tudi odrasli lahko poiščete poučne vsebine na spletu; sedaj imate čas raziskati vse kar ste kadarkoli želeli vedeti. Svetovni splet je poln zanimivosti.

  1. Obvladajte socialna omrežja

Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram itd. so v tem času pravi informacijski portali o aktualni situaciji, hkrati pa okno priložnosti za stik z vašimi najbližjimi. Spoznate lahko tudi nove prijatelje. V kolikor kdo še ni na socialnih omrežjih je sedaj čas, da poskusi – lahko tudi odpre račun na kakšnem novem socialnem omrežju. Za preganjanje dolgčasa in iskanje kaj početi posebej priporočamo Pinterest. Navdušeni boste!

  1. Pospravljajte

Ni vse v lenarjenju. Vsak lahko pospravi stanovanje ali ga preuredi. Morda tudi vrže stran kakšno nepotrebno stvar. Posebej zanimivo v teh sončnih dneh je pomivanje oken, saj nam omogoča, da se nastavimo sončnim žarkom. Smo v prehodnem obdobju, ko že čutimo pomlad, zato lahko čas izkoristite tudi za menjavo garderobe. V kolikor imate doma vrt ali kmetijo, pa vam dela tako ne bo zmanjkalo – samo pazite, da se ob tem ne družite s sosedi.

  1. Telovadite

Pomembno je, da v teh časih ostanemo aktivni, tako zaradi fizične pripravljenosti, kot dobre psihične kondicije. Na spletu najdemo številne brezplačne vodene programe, ki jih lahko izvajamo doma, v dnevni sobi in z domačimi pripomočki. V kolikor imate dostop do narave, pojdite v naravno – vendar sami, izogibajte se stikom z ljudmi.

  1. Kuhajte

Čas, ki ga imamo na razpolago lahko izkoristimo, da kuhamo. Poskušajte se osredotočiti na nove recepte. Mnogokrat zmanjka časa za pripravo zdravih jedi – sedaj ga imamo. Kuhajte zdrave in lahke stvari. Dejstvo, je da omejeno gibanje pomeni manjšo porabo kalorij. Telo vam bo hvaležno. Hkrati pa se ne pozabite tudi pocrkljati s čim sladkim – za dušo.

  1. Dovolite si vzeti čas zate

Veliko časa preživetega skupaj, lahko prinese tudi nejevoljo in trenja. Pomembno je, da drug drugemu dopustite čas zase in svoj prostor – vsak ga potrebuje.
V kolikor živite sami pokličite ljudi – tudi tiste, ki jih niste že leta. Zagotavljam vam, da je v teh časih vsak klic dobrodošel, ne glede ali oseba živi sama ali z družino.

  1. Načrtujte

Čas po epidemiološki krizi bo prinesel spremembe. Večkrat smo že slišali, da »nič več ne bo kot je bilo«. Slednje je dejstvo. Načrtujmo svoje življenje po tej krizi, naredimo načrt, sprejmimo odločitve za morebitne spremembe, pripravimo se tako finančno kot psihološko. Morda lahko pomaknemo kakšno večjo investicijo na kasnejši čas. Morda dobimo v tem času kakšno inovativno idejo, s katero prepoznamo svoje prave talente (vsak jih ima).

Dodatne predloge zapišite v komentar pod člankom.

MT