Župani zahtevajo preklic postavitve azilnega doma

Župani občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž so na seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ostro napadli vlado Roberta Goloba zaradi postavitve azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi. Opozarjajo, da je vlada s to odločitvijo pokazala ne le nesposobnost, ampak tudi škodljive namene, saj namerno ogroža življenja in varnost svojih prebivalcev.

Župan Središča ob Dravi, Toni Jelovica, je poudaril, da vlada “ni upoštevala niti osnovnih postopkov posvetovanja z lokalnimi skupnostmi, kar je jasen znak njenega ignoriranja in nespoštovanja lastnih državljanov”. Dodal je, da je postavitev azilnega doma na tako občutljivem območju, kot je mejni prehod, nepremišljena in kaže na vladino nepripravljenost upoštevati lokalne potrebe in varnostne zahteve.

Danijel Vrbnjak, župan Ormoža, je izjavil: “Smo priče škodljivim namenom vlade, ki je zavestno izbrala to lokacijo, kljub jasnim in glasnim protestom. To ni samo zanemarjanje, to je namerno dejanje, ki škodi naši skupnosti.” Poudaril je, da takšna odločitev neposredno ogroža varnost in blaginjo prebivalcev.

Mirko Cvetko, župan Svetega Tomaža, je dodal, da “vlada s svojimi enostranskimi odločitvami kaže, da ne vrednoti življenj svojih ljudi, še posebej tistih na obmejnih območjih, ki so zaradi svoje lege še posebej ranljivi”.

Na seji je bilo izraženo tudi mnenje, da je več kot 3500 ljudi s podpisom peticije jasno izrazilo svoje nestrinjanje s postavitvijo azilnega doma, kar dodatno dokazuje vladno ignoranco do želja in potreb lokalne skupnosti.

Poslanec Andrej Kosi, SDS je zaključil: “Vlada je s svojimi dejanji pokazala, da ne stoji za svojimi državljani, kar je v popolnem nasprotju s tem, kar so obljubljali pred volitvami. Takšna ravnanja so nedopustna in morajo biti nemudoma obravnavana.”

Župani in lokalni predstavniki so enotni v svojem stališču in obljubljajo nadaljevanje boja proti postavitvi azilnega doma, ki po njihovem prepričanju neposredno škodi območju in njegovim prebivalcem.

MR