Znani rezultati nedeljskih lokalnih volitev

Na včerajšnjih sedmih lokalnih volitvah se je v 212 občinah za županski stolček potegovalo 688 kandidatov. V prvem krogu je bilo izvoljenih 156 županov, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog.

Približno polovica od 1,7 milijona volilnih upravičencev se je udeležila včerajšnjih lokalnih volitev. V večini občin so očitno zadovoljni z delom dosedanjih županov, saj so ponoven mandat zaupali kar 134, še 32 pa jih ima možnost za ponovno izvolitev v drugem krogu.

V občinah Spodnjega Podravja nekateri župani niso imeli protikandidata, med njimi Alojz Benko (Trnovska vas), mag. Stanislav Glažar (Hajdina), dr. Darinka Fakin (Majšperk) in Anton Butolen (Žetale). V prvem krogu volitev so županski stolček ohranili naslednji župani: Anton Leskovar (Kidričevo), Alojz Kaučič (Juršinci), Milan Gabrovec (Markovci), Jožef Kokot (Gorišnica), Darja Vudler (Sv. Andraž v Slov. goricah), Mirko Cvetko (Sv. Tomaž), Jurij Borko (Središče ob Dravi), Janez Kramberger (Lenart).

Franc Pukšič znova župan Destrnika, v haloških občinah trije novi župani

V občini Destrnik je že v prvem krogu dovolj glasov uspelo zbrati Francu Pukšiču, nekdanjemu županu Destrnika in poslancu, ki se torej vrača v politiko. V treh haloških občinah pa imajo nove župane, in sicer v Cirkulanah, kjer bo po treh mandatih župana Janeza Jurgeca na županskem mestu na presenečenje mnogih zamenjala Antonija Žumbar, v občini Zavrč so volivci med tremi županskimi kandidati izbrali Slavka Pravdiča, v Podlehniku, kjer se dosedanji župan Marko Maučič ni odločil za ponovno kandidaturo, pa so volivci največ glasov namenili mag. Sebastianu Toplaku.

Na Ptuju v drugem krogu Gajškova in Čelan

V nekaterih spodnjepodravskih občinah bodo volivci župana izbirali v drugem krogu lokalnih volitev, ki bo bodo v nedeljo, 2. decembra. V občini Dornava se bosta v drugem krogu pomerila dosedanji župan Rajko Janžekovič in Janko Merc, v občini Videm pa nekdanji poslanec Branko Marinič, ki se vrača v politiko, in dosedanji videmski župan Friderik Bračič.

Na enem od ptujskih volišč; foto: arhiv PeTv

Na Ptuju se bodo odločali med Nuško Gajšek, v zadnjem mandatu mestno svetnico, in nekdanjim ptujskim županom dr. Štefanom Čelanom. Bitka za županski stolček pa tudi v občini Ormož še ni zaključena. V drugem krogu se bosta pomerila dosedanji župan Alojz Sok in občinski svetnik v tem mandatu Daniel Vrbnjak.
TM