Zgodbe uspešne integracije migrantov

Zgodbe o uspehu beguncev kažejo, kako so migranti po begu pred vojno v Italiji uspeli zgraditi novo življenje, v katerem prispevajo k družbi. Te zgodbe vključujejo begunce, kot je Sohrab, 25, iz Afganistana; Charity, 25, iz Kameruna; in Soumaila, 31, iz Malija.

Val migrantov, ki so v Italijo prispeli z ladjami, je s seboj prinesel del prihodnosti države. Trije begunci, ki so pobegnili od vojne, so uspeli zgraditi prihodnost kot odvetnik, strojni inženir in mladi diplomirani ekonomist. Prisotni so bili na otvoritvi novega sprejemnega centra za prosilce za azil v Rimu, kjer je njunim zgodbam prisluhnil italijanski predsednik Sergio Mattarella. Sohrab, 25-letnik iz Afganistana, je postal čustven, ko je nagovoril Mattarello. “Projekt, ki ga predstavljam zahvaljujoč številnim ljudem, me prepriča, da sem lahko koristen,” je povedal Mattarelli ob otvoritvi centra za sprejem in integracijo prosilcev za azil in beguncev Matteo Ricci.

Sohrabovo potovanje

Sohrab je svojo mamo zapustil v Afganistanu, ko je bil star 14 let in je sam, s tihotapci in drugimi otroki, ki jih je srečal na poti, prečkal številne države. V Evropo je prispel z gumijastim gumenjakom, polnim ljudi, ki so odšli iz Turčije in prispeli v Grčijo, kjer je bil prvič zaprt. Sanjal je o Evropi in je večkrat poskušal pobegniti, znotraj ali pod tovornjakom ali nad voznikovim prostorom.

“Vedno so me ustavili in poslali nazaj,” je dejal.

“In po številnih neuspelih poskusih sem se odločil, da bom poskušal zapustiti Grčijo po kopnem: Makedonijo, Srbijo, Madžarsko in številne različne zapore,” je dejal. In potem iz Madžarske v Avstrijo, Nemčijo in nazadnje Italijo, vedno peš. “Naučil sem se orientacije po soncu in papirnatem zemljevidu, ker takrat ni bilo lahko imeti GPS. Med potjo sem se naučil govoriti v angleščini,” je povedal in se nasmehnil. “V Italiji sem zaprosil za politični azil. Gostili so me v centru za begunce in v šestih mesecih sem se naučil italijanščine,” je povedal. Po treh letih univerzitetnega študija je zdaj diplomiral na univerzi La Sapienza in je nekaj več kot en mesec inženir strojništva.

Zgodbi Charity in Soumaila

Zgodbi Charity in Soumaila sta podobni.

Charity, 25-letnica iz Kameruna, je že dve leti begunka v Italiji. V svoji domovini je diplomirala iz ekonomije in zapustila družino, da bi začela novo življenje. Prizadevala si je za priznanje diplome v Italiji.

“Le tako se moram zahvaliti svojim staršem, da so me naučili, da lahko izobraževanje in kultura spremenita svet,” je dejala.

Soumaila, 31-letna iz Malija, je začela svoje delo v Italiji na poljih. V Italijo je prispela, potem ko je iz domače države odšla v Alžirijo in nato na Sicilijo, kamor je prišla pred štirimi leti z migrantsko ladjo iz Libije. Zdaj, ko pravi, da bo kmalu odvetnica, jo prijatelji jemljejo resno.

“Diplomirala sem v svoji državi in sem specializirana za pravo priseljevanja na univerzi La Sapienza,” je dejala. “Ampak bilo je težko. Spomnim se, da sem nekega dne, ko sem bila na podzemnem vlaku, želela dati svoj sedež nekomu, ki mi je nato rekel: ‘Ne bom sedel na mestu črnca.’,” zdaj govori Soumaila. šole za poučevanje učencev o kulturni občutljivosti. “Toda najprej sem delala na polju, nato v IKEA kot delavka,” je dejala. In kmalu bo postala odvetnica. “Želim ostati v Italiji, kjer bom še naprej verjela, da tako na podzemnem vlaku kot v življenju vedno obstaja prostor,” je dejala.