Zelena faza

Slovenija v zeleni fazi!

V torek je bilo v Sloveniji ob 4.237 PCR-testih potrjenih 388 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako že drugi dan zapored znaša 9,2 odstotka. Število potrjenih okužb zdaj znaša 388. Umrlo je pet covidnih bolnikov. Zaradi koronavirusa je do danes v Sloveniji življenje izgubilo 4.363 oseb.

 

Kaj se bo spremenilo v zeleni fazi?

– odprava omejitev po vsej državi
– veljajo splošni higienski ukrepi
– prepoved obratovanja barov in diskotek

Cepljenih vedno več

Z enim odmerkom je do danes cepljenih že več kot 637 tisoč oseb v Sloveniji, razkrivajo številke Sledilnika Covid-19. Dva odmerka cepiva pa je prejelo že skoraj 350 tisoč oseb.

Epidemiološke razmere se pri nas tudi ta teden še naprej izboljšujejo. Dolgo pričakovano olajšanje med vse nas z razlogom prinaša vse več in več optimizma in dviguje pričakovanja med ljudmi, da bosta Vlada RS in NIJZ lahko postopoma sprostila vse več omejitev.

Do današnjega dne smo po podatkih NIJZ precepili s prvim odmerkom že 635.433 odraslih oseb ali 36,8 % in 348.080 ali 20,2 % oseb tudi že z drugim odmerkom.

Težave pri Phizerju

Najpomembnejši in do pred kratkim še zelo zanesljiv dobavitelj Pfizer-BioNTech je zaradi težav nedavno spremenil dosedanjo prakso napovedovanja pošiljk in že nekaj časa napoveduje le dvotedenske dobave, dolgoročnejših pa žal ne več oz. še ne.

V petek končno pričakujemo večjo količino odmerkov AstraZenica, ki bo pristojni službi NIJZ omogočila, da prihodnji teden cepilnim centrom dostavijo občutno več odmerkov.

Ta teden je NIJZ žal lahko dostavil cepilnim centrom manj kot 2/3 naročenih odmerkov. Kar 2/3 vseh odmerkov v cepilnih centrih namenjajo za drugi odmerek, le še 1/3 pa prvemu.

Pričakujemo, da se bodo razmere prihodnji teden močno popravile, pri čemer bo kar 2/3 vseh odmerkov lahko spet namenjenih za prvo cepljenje. Tudi število odmerkov bo občutno večje, saj jih bo za prvo cepljenje skoraj 3-krat več kot ta teden.

Cepivo primerno tudi za otroke

Cepivo Comirnaty našega glavnega dobavitelja Pfizer-BioNTech v Kanadi, za tem pa tudi v ZDA, je že dobilo registracijo oz. dovoljenje za cepljenje otrok tudi v starosti od 12-15 let, sedaj pa je enako zaprosilo že nekaj časa v postopku tudi pri EMA.

To bo novo dragoceno cepivo za najmlajše, ki bo omogočilo, da v prihodnje lahko učinkovito zaščitimo tudi otroke.

Sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško še nikoli na tako visoki in prijateljski ravni!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

93 milijonov evrov sredstev za domove starejših

Višanje plač in pokojnin

.