Zdravstvena reforma na razpotju: vlada Roberta Goloba izgubila komandno višino nad ključnimi obeti za zdravje državljanov

Zdravstveni sistem Slovenije se sooča s kritičnim trenutkom. Kljub obetavnim napovedim o obsežni reformi, ki so bile dane ob koncu leta 2022, se je začetek leta 2024 začel z vse večjimi dvomi v sposobnost vlade Roberta Goloba, da uresniči svoje zaveze.

 

Na sestanku na Brdu pri Kranju so bili predstavljeni ambiciozni načrti za preoblikovanje zdravstvenega sistema, vključno s krajšimi čakalnimi dobami in zagotovitvijo osebnega zdravnika za vsakega, ki to želi. Kljub temu pa poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da se čakalne dobe ne le niso skrajšale, temveč celo podaljšale. Zdravstveni kader odhaja, nujno potrebne investicije pa se dražijo ali zamikajo. Priča smo celo stavkam zdravnikov in zobozdravnikov.

Najbolj alarmantno je, da število pacientov brez osebnega zdravnika še nikoli ni bilo tako visoko. Spodbude za specializacije iz družinske medicine ne dajejo pričakovanih rezultatov, občine pa se soočajo z zapiranjem ambulant in so prisiljene same iskati rešitve za privabljanje potrebnega kadra.

V tem ozračju neuspeha in razočaranja se poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) odziva z zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zdravstvo. SDS izpostavlja, da je stanje nevzdržno in da je nujno potrebno ukrepati v smeri resničnih in hitrih izboljšav. Ta pristop SDS kaže na njihovo resnost in predanost reševanju krize v zdravstvenem sistemu, ki je ključnega pomena za dobrobit vseh slovenskih državljanov.

Državljani se upravičeno sprašujejo, kaj naj storijo s časovnico reforme – ali naj še vedno potrpežljivo čakajo ali jo opustijo kot neuresničljivo obljubo. V luči teh dogodkov se zdi, da je zaupanje v sposobnost vlade Roberta Goloba, da izpolni svoje obljube in izvede nujno potrebne reforme, močno omajano.