Zdravila, ki jih redno jemljemo so tisočkrat nevarnejša kot AstraZeneca!

Astrazeneca je varno cepivo.

Vsi že poznamo včerajšnjo ugotovitev Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je objavila poročilo o povezavi med cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov. Ugotovili so, da so krvni strdki zelo redek stranski pojav omenjenega cepiva in da so koristi večje od tveganj.

 

Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je za Radio Slovenia poudaril, da je bila potrjena povezava med strdki in cepivom.

Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta.”, je povedal Štrukelj.

Tudi Aspirin, Nalgesin in Ibuprofen lahko povzročijo krvne strdke

Zdravila lahko igrajo pomembno vlogo pri razvoju tromboze in v zadnjih letih se vse več pozornosti posveča pomembnosti tega vprašanja. Običajna zdravila proti bolečinam lahko povzročijo nastanek krvnih strdkov. Nova raziskovanja kažejo, da običajna zdravila proti bolečinam podvojijo tveganje za nastanek krvnih strdkov v nogah in pljučih.

Ljudje, ki uporabljajo zdravila proti bolečinam, imenovana nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), ki vključujejo aspirin, naproksen in ibuprofen, so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za potencialno smrtonosne krvne strdke.

 Viri:

  • Steven E. Carsons, M.D., chief, division of rheumatology, allergy and immunology, Winthrop-University Hospital, Mineola, N.Y.; Suzanne Steinbaum, M.D., preventive cardiologist, Lenox Hill Hospital, New York City; Rheumatology, news release, Sept. 24, 2014
  • ScienceNordic

Preberite še:

Samotestiranje izredno koristno!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Janša govornik na virtualni konferenci pred 2 milijona gledalci!
Tretjina bolnikov s COVID-19 je razvila nevrološko ali psihiatrično bolezen.

 

MR