Zapirajo se COVID bolnišnice!

Alenka Forte o ukinitvi COVID bolnišnic.

Izhodna strategija bolnišnic ob zmanjševanju števila hospitaliziranih covid bolnikov

 

Državna sekretarka Alenka Forte je danes na tiskovni konferenci predstavila izhodno strategijo bolnišnic, glede na zmanjševanje števila covid bolnikov v bolnišnicah. Trenutno smo v prvi fazi, saj se je število hospitaliziranih znižalo pod 700 pacientov. Posledično se je zmogljivost bolnišnic glede covid oddelkov, znižala na 10 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti namenjenih covid bolnikom, razen v bolnišnici Golnik, kjer je ta odstotek 15. Bolnišnica Topolšica in Bolnišnica Sežana nista več covid bolnišnici in sta v celoti začeli izvajati svoj redni program.

Druga faza bo nastopila, ko se bo sedanjih 584 hospitaliziranih bolnikov znižalo pod 500. To bo pomenilo, da bodo bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola ne bodo več covid bolnišnice in bodo začele izvajati svoj redni program.

To bo veljalo tudi za Splošno bolnišnico Jesenice, ki je zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote v specifičnem položaju, zato bo ukinila covid intenzivno enoto, vse na novo ugotovljene covid bolnike, pa bodo nameščali na Golnik ali Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljano.

V urgentnih centrih bodo vse bolnišnice ohranile sivo cono, kjer izolirajo paciente s sumom na covid. Če je pacient pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo, v ustrezno bližnjo bolnišnico.

V tretjo fazo bo zdravstveni sistem prešel, ko bo število hospitaliziranih covid bolnikov padlo pod 250, covid bolnišnice pa bodo še UKC Ljubljana, UKC Maribor in Golnik ter Splošne bolnišnice Celje, Novo mesto in Nova Gorica.

V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covid bolnikov padlo pod 100, pa covid bolnišnice ostanejo še UKC Ljubljana, UKC Maribor ter Golnik. V primeru še večjega padca bolnikov, se ukinejo tudi intenzivne covid postelje na Golniku.

Zdravstveni sistem se bo torej postopno začel ukvarjati z rednim programom. Vsak posameznik lahko z zaščitnim obnašanjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo zdravstvo ponovno čim prej lahko normalno delovalo. So pa bolnišnice vzporedno obvladovanju covid bolnikov opravile v povprečju 75 odstotkov rednega programa.

Od ostalih aktualnih vsebin s področja zdravstva je Forte poudarila, da Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča beleži izredno visoko, kar 85-odstotno precepljenost zdravstvenega osebja. O pomanjkanju testov s terena izvajalci ne poročajo. Zaradi zimskih šolskih počitnic v preteklem in temu tednu je ocenjevanje padanja epidemije v marcu težko napovedovati. Cepljenje v kritični infrastrukturi se še ni začelo, razen pri vojakih, ki odhajajo na misije v tujino. Potrdil posameznikom, pri katerih je bila covid bolezen potrjena zgolj ambulanto pri splošnem zdravniku, ne bo veliko, izdaja potrdil je brezplačna.

Preberite še:

Predsednik Vlade RS Janez Janša poziva Evropsko komisijo naj pošlje komisijo, ki naj preveri stopnjo demokracije in svobode govora.

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

V Račah in Miklavžu gojili prepovedane droge
Janša na sestanku s predsedniki vseh strank in predsednikom države

 

MR