Zanemarjanje pravosodja: Kako Mustafa G M Alnajjaraj ostaja v Sloveniji kljub hudim obtožbam

V Sloveniji se soočamo z vedno večjimi izzivi na področju kriminalitete, pri čemer je posebno pozornost vzbudil primer Mustafe G M Alnajjaraja. Ta je bil obtožen posilstva 17-letnice, kljub temu pa ni bil izgnan iz države. Poslanec SDS Jožef Lenart je v zvezi s tem in drugimi podobnimi primeri naslovil pisno poslansko vprašanje na ministra za notranje zadeve, gospoda Boštjana Poklukarja.

 

Vprašanja se dotikajo različnih aspektov pravosodnega sistema, vključno s postopki proti osumljencem storitve kaznivih dejanj, kot so posilstvo, tihotapljenje nezakonitih migrantov in trgovina z belim blagom. Poslanec Lenart izraža zaskrbljenost nad blagimi kazenskimi sankcijami za ponavljajoča kazniva dejanja in neučinkovitostjo sistema odkrivanja in preprečevanja kriminalnih dejanj.

Poleg tega poročila različnih medijev, kot so Večer, RTV Slovenija, Reporter in Nova24, razkrivajo pridržanja in obtožbe proti 11 osebam, med katerimi je tudi Mustafa G M Alnajjaraj. Med drugimi so bili pridržani zaradi organizacije prostitucije, trgovine z ljudmi, zlorabe oseb in trgovanja z drogami.

Ministru so postavljena konkretna vprašanja, med drugim ali je seznanjen s primeri, ali so bili vpleteni tajni sodelavci policije, ali so nekatere osebe bile v postopku za sprejem v državljanstvo Slovenije in ali so osebe kot Mladen Bilić in Mustafa G M Alnajjaraj že prej obravnavane s strani policije za različna kazniva dejanja.

Ključno vprašanje, ki se postavlja, je, zakaj Mustafa G M Alnajjaraj, obtožen za posilstvo 17-letnice, ni bil izgnan iz Slovenije že po prvem pridržanju, kljub nadaljnjim sumom ponavljanja kaznivega dejanja spolnega nadlegovanja. Ta primer izpostavlja pomembna vprašanja o učinkovitosti in pravičnosti slovenskega pravosodnega sistema.

MR