Zakon o dohodnini prinaša višje plače

GZS, Združenje Manager, SBC (Klub slovenskih podjetnikov) in AmCham Slovenia pozivajo poslance, da glasujejo za predlagane spremembe zakona o dohodnini, ki jih razumejo kot korak dlje k ugodnejšemu poslovnemu okolju in večji blaginji prebivalk in prebivalcev.

 

Poslance v DZ smo pozvali, da predlagane spremembe zakona o dohodnini na glasovanju o zakonu podprete,” so zapisali. 

Poslanci bodo danes glasovali o davčni razbremenitvi na področju plač. Z novelo zakona o dohodnini bi se neto plače v prihodnjih petih letih dvigale predvsem zaradi dviga splošne olajšave.

“Z novelo zakona o dohodnini bomo razbremenili delo. Neto dohodke bomo zvišali s postopnim dvigom splošne olajšave s 3500 evrov na 7500 evrov,” so dejali na ministrstvu za finance.

Poslanka DZ Suzana Lep Šimenko je izjavila, da so v Sloveniji plače bistveno preveč obdavčene. Posledično številni odhajajo na delo v tujino, na primer v sosednjo Avstrijo, na drugi strani pa imamo določeno število dolgotrajno brezposelnih, ki za delo niso motivirani, saj je razlika med socialnimi transferi, ki jih prejemajo in minimalno plačo resnično premajhna.

Končno je tako pred nami zakon, ki razbremenjuje plače in vsem prinaša višje neto plače. Postopen dvig splošne olajšave iz 3500 evrov na 7500 evrov, poenostavljeno povedano pomeni, da bo leta 2025 vsak na letnem nivoju prejel eno neto plačo več, je povedala Suzana Lep Šimenko.

Ob višjih neto plačah, zakon prinaša še  prinaša še dodatno olajšavo v višini 1500 eurov za prostovoljne gasilce (tiste, ki svoje prostovoljno delo opravljajo več kot 10 let), znižuje se davčna stopnja v petem dohodninskem razredu iz 50 na 45%, znižuje se stopnja dohodnine od dohodka iz oddaje premoženja v najem iz 27,5% na 15%, znižuje se stopnja dohodnine od dohodka iz kapitala iz 27,5% na 25%, prinaša oprostitev plačila dohodnine iz naslova družinske pokojnine in dohodkov izplačanih iz šolskih skladov, uvaja se seniorska olajšava, uvaja se olajšava za vlaganje v digitalno preobrazbo, dviguje se olajšava za podjetja, ki sprejmejo vajenca, dijaka, študenta po učni pogodbi iz trenutnih 20% na 80 % povprečne plače, za samostojne podjetnike pa se dviguje tudi olajšava za deficitarne poklice….

Zakon prinaša kopico izjemno pomembnih sprememb, ki korist prinašajo vsem, zato seveda računam na razum in zdravo pamet poslancev ob glasovanju.

Ne razumem namreč dejstva, da na eni strani od Levice poslušamo o energetski revščini, na drugi pa nasprotujejo temu, da bi ljudje prejeli višje neto plače. Kot tudi ne razumem poslancev LMŠ, da nebi podprli tega kar imajo zapisano v lastnem programu in sicer da bodo razbremenili plače, je zaključila Suzana Lep Šimenko.