Začetek 22. festivala Art Stays – umetnost v prostoru od 4. julija!

4. julija 2024 bo Ptuj ponovno oživel z umetniškim navdihom, saj se bo pričel 22. Festival sodobne umetnosti Art Stays. Dogodki, ki se bodo odvijali v okviru festivala, bodo združili domače in mednarodne umetnike ter raziskovalce različnih umetniških praks. Otvoritveni vikend obeta bogat program, ki bo zajemal raznolike umetniške izraze in interaktivne dogodke.

 

Otvoritveni dan, četrtek, 4. julija, se bo pričel ob 18. uri v Dvorani Dominikanskega samostana s projekcijo in performansom sodobnega plesa. Francoska umetnica Béatrice Lartigue bo predstavila svoje multimedialno delo “PRÉCIPITÉES” v sodelovanju s plesno skupnostjo GEA. Lartigue raziskuje presečišče umetnosti, znanosti in tehnologije ter obiskovalcem omogoča izkušnjo prostora, kjer se pravila šele oblikujejo.

Plesna skupnost GEA, ki združuje različne generacije plesalcev in raziskovalcev giba, bo s svojo svobodno in izrazno formo dopolnila Lartiguejevo delo. Skupnost, ki deluje na Ptuju, ne zgolj pleše, temveč se preko giba povezuje in naslavlja družbene fenomene.

Ob 18.30 bo sledilo odprtje razstave “ECOSOFISMI” v Dominikanskem samostanu, kjer bodo svoja dela predstavili umetniki Cesare Galluzzo, Asako Hishiki, Christiane Löhr, Wilhelm Mundt, Mauro Staccioli in Willy Verginer, pod kuratorstvom Mattea Galbiatija. Večer se bo zaključil s koncertom argentinske skupine LA FANFARRIA DEL CAPITAN ob 21. uri na odru na Slovenskem trgu.

Petek bo postregel z odprtjem treh razstav: “PROSTOR ETIKE” v Galeriji Magistrat ob 10. uri, “TIHA OMEJITEV” v Knjižnici I. Potrča ob 17. uri ter osrednje razstave “PROSTOR” v Galeriji mesta Ptuj ob 19. uri. Večer bo zaključila otvoritev site-specific projektov v Ptujskem gradu ob 21. uri.

Sobota bo posvečena okroglim mizam, delavnicam za otroke in mladostnike ter odprtju še štirih razstav, med drugim tudi “TRANZITNI PROSTORI ZA MOBILNE IDENTITETE” ob 19. uri v dvorišču Ptujskega gradu. Zvečer bo v Romanskem palaciju potekal performans Mona Lisa Tina: CARILLON, sledila pa bo otvoritvena zabava z Ratko Divjak Triom in DJ after partyjem.

V nedeljo bo festival zaokrožil z vodeni ogledi po ptujskih razstaviščih ter dvema otvoritvama razstav: “ISKANJE DOMA” ob 17. uri v Kreativnem centru Breg in “DRUŽINSKI PROSTORI” ob 19. uri v Galeriji FO.VI. Festival se bo zaključil z večerno pogostitvijo in druženjem z umetniki v dvorišču Galerije FO.VI.

22. Festival Art Stays bo s svojim pestim programom in sodelovanjem mednarodnih umetnikov vsekakor prostor za umetniške navdušence in tiste, ki iščejo nove kulturne izkušnje.

MR