Volilna nedelja

volitve, predsedniške-šeste, prvi-krog

Šeste volitve predsednika republike

Danes v Sloveniji potekajo šeste volitve predsednika republike in za to mesto se poteguje devet kandidatov. Zjutraj ob 7. uri se je po državi odprlo 3194 volišč, več kot polovica volišč v Sloveniji, in sicer 1790, pa bo dostopnih invalidom, so sporočili iz DVK. Kot je poročala STA bi po javnomnenjskih anketah lahko zmagovalca dobili že v nedeljo, sicer pa se bosta najbolje uvrščena novembra pomerila v drugem krogu.

Ob 7. uri so se odprla volišča po državi … Foto: UM

Pri izvedbi volitev bo po navedbah DVK sodelovalo skupaj 20.920 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.692 članov volilnih odborov in 448 drugih oseb, kot so tajniki volilnih komisij, računovodje in informatiki.

Novoizvoljeni predsednik republike bo mandat nastopil 23. decembra

Uradni izid glasovanja, pri katerem bodo upoštevali tudi glasovnice, prispele po pošti, pa bodo na DVK ugotavljali pozneje. V skladu z rokovnikom za izvedbo volilnih opravil bodo poročilo o izidu pripravili do 3. novembra in razpisali tudi morebitno ponovno glasovanje v drugem krogu. Izvoljeni kandidat za predsednika republike bo mandat nastopil v soboto, 23. decembra. Pred tem bo tudi prisegel na slavnostni seji državnega zbora.

TM, Vir: STA