Pred dvema dnevoma se je vlada, ki jo vodi Janez Janša odločili, da bodo z namenom preventivne zaščite vseh ministrov in novinarjev,  tiskovne konference predvajali preko TV, za prenos pa bo odgovorna RTV Slovenija. Novinarji bodo svoja vprašanje pošiljali po elektronski pošti, med tem ko na sami konferenci fizično več ne bodo prisotni. 

 

Za ta ukrep so se odločili, da zagotovijo varnost vseh prisotnih na novinarskih konferencah. V malem prostoru se ponavadi zbere veliko število novinarjev in predstavnikov vlade s predsednikom vlade Janezom Janšo in posameznimi ministri.

V prostoru namenjenim tiskovnim konferencam ne morejo zagotoviti zadostne varnostne razdalje dveh metrov in preprečevanja bližnjih srečanj posameznikov, zato so se iz varnostnih in zdravstvenih razlogov odločili za omenjen ukrep. Novinarji bodo odslej morali svoja vprašanja, za katera želijo, da predstavniki vlade nanje odgovorijo, poslati preko elektronske pošte. Javna RTV Slovenija bo odgovorna za snemanje in distribucijo novinarskih konferenc.

 

Si predstavljate dodatno krizo, ki bi nastala ob prenosu okužbe na celotno vlado in predstavnike medijev, ki delajo v silno občutljivem in nevarnem okolju.
Pomembno je, da so vsi državljani ustrezno obveščeni o epidemiji in ukrepih. Veliko ljudi, predvsem starejših, ki so najranljivejša skupina, ne uporablja interneta in jim je medijsko poročanje preko televizije in radija edini vir informacij.

Društvo novinarjev Slovenije, z glasno podporo bivše novinarke in evropske poslanke Tanje Fajon, sicer protestira prosti omenjenemu ukrepu zaščite svojih kolegov, čeprav je podobna praksa v času epidemije vpeljana tudi v sosednji Avstriji in drugih evropskih državah. Za podoben ukrep pa se je odločila tudi Evropska komisija.

DNS poziva k nevarnemu opravljanju dela
DNS poziva k nevarnemu opravljanju dela. Foto: Twitter
Fajon proti varnosti novinarjev
Tanja Fajon proti zagotavljanju varnosti novinarjev. Foto: Twitter

Na “zdraharsko” ravnanje Tanje Fajon pa je opozoril tudi nekdanji minister dr. Žiga Turk, ki je iz samoizolacije zapisal: “Tanja, to je zdraharsko. Počakajte, da pandemija mine, potem pa udarite na polno, kot se za politiko spodobi. Ostanite zdravi!”

Podobne ukrepe kot v Sloveniji so sprejeli tudi v sosednji Avstriji in v Evropski Komisiji.

Podobne ukrepe sprejema tudi Avstrija in še nekatere evropske države. Na tiskovnih konferencah v Avstriji so lahko samo predstavniki ORF in APA.

Avstrijska vlada komunicira z mediji na daljavo.
Avstrijska vlada komunicira z mediji na daljavo. Foto: Twitter

Za podoben ukrep se je odločila tudi Evropska Komisija. Vsaki dan ob 12:00 uri ima komisija novinarsko konferenco, novinarji pa morajo vprašanja poslati do 11:00 ure.

EK spreminja novinarske konference
EK ima novinarske konference brez novinarjev. Foto: Twitter

MR