VLADA POD KRITIKO: Trikratno povečanje ilegalnih prehodov meje, a še vedno brez ukrepanja?

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je slovenska policija obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov slovenske državne meje, kar je skoraj trikrat več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Kljub tem zaskrbljujočim številkam in javnemu opozorilu vodje opozicije, Janeza Janše, je vlada doslej ostala brez učinkovitega ukrepanja.

Poleg Slovenije so tudi druge države članice Evropske unije soočene z migrantskim pritiskom. Francoska poslanka Nadine Morano je situacijo označila kot “invazijo”. V Italiji na otok Lampedusa vsak teden prispe 10 tisoč ilegalnih migrantov. Hrvaška pa se je po navedbah slovenskih virov domiselno izognila odgovornosti, tako da ilegalne migrante pripelje na mejo s Slovenijo.

Slovenski občani, ki živijo ob meji in v bližini azilnih domov, poročajo o povečanih varnostnih zaskrbljenostih. V Ivančni Gorici so se občani organizirali v vaške straže, v Ljubljani pa so se povečala kriminalna dejanja v bližini azilnega doma. Policija ne zagotavlja podatkov o kriminalnih dejanjih, ki so jih storili migranti, sklicujoč se na varstvo osebnih podatkov.

Vodja opozicije, Janez Janša, je pozval k nujnemu ukrepanju in predstavil svoje predloge, vključno s sklicem seje Sveta za nacionalno varnost in povečanjem pritiska na Hrvaško. Kljub temu je vladajoča koalicija do zdaj zavrnjene nekatere predloge opozicije za reševanje te težavne problematike.

Zdi se, da v trenutni politični klimi potrebujemo učinkovitejše in odločnejše ukrepanje, če želimo obvladovati izzive, ki jih prinašajo migracijski valovi.

MR