Veljavnost COVID testov za zaposlene

Pogoj PCT v gospodarstvu

Za zaposlene v devetih storitvenih dejavnostih, kjer je za opravljanje dela nujno izpolnjevanje pogoja PCT, veljavnost testa na covid-19 ostaja teden dni.

Glede na hiter porast okužb z različico delta v državah članicah EU, v posledici česar obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa v Sloveniji, je Vlada RS sprejela nov Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Slovenij, upoštevaje vsebino Načrta sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 z dne 7. januarja 2021, ki je bil zaradi pojenjanja pandemije spremenjen dne 9. aprila 2021.

Pogoj PCT je tako izpolnjen, če ima oseba:

  1. dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
  2. digitalno COVID potrdilo EU, opremljeno s kodo QR,
  3. digitalno COVID potrdilo tretje države, opremljeno s kodo QR, ki je izdano v angleškem jeziku,
  4. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 in je od zadnjega prejetega cepiva preteklo predpisano število dni,
  5. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev,
  6. potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  7. dokazilo iz 5. ali 6. točke tega odstavka in je bila v predpisanem času cepljena z enim odmerkom cepiva.

Kljub temu ostaja za zaposlene v devetih storitvenih dejavnostih, kjer je za opravljanje dela nujno izpolnjevanje pogoja PCT, veljavnost testa teden dni, in sicer zaradi zagotavljanja nemotenega poteka delovnega procesa in zaradi zagotavljanja zadostnega časa za prilagoditev novim razmeram.

Takšna ureditev stopi v veljavo 16. avgusta 2021 in velja do vključno 22. avgusta 2021.

Od 23. avgusta 2021 pa se za izpolnjevanje pogoja PCT tudi za zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program upoštevajo testi HAG, ki ne smejo biti starejši od 48 ur po odvzemu brisa, in testi PCR, ki niso starejši kot 72 ur po odvzemu testa.

Preberite še:

Pozor vsem, ki se boste vračali v Slovenijo po 16. avgustu

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

V PROMETNI NESREČI UMRL MOTORIST‼️‼️

Slika pljuč cepljenega in necepljenega okuženega s COVID-19

 

MR