Velika požarna ogroženost ne velja več za celotno državo

Uprava za zaščito in reševanje je danes preklicala veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju izpostav Kranj, Celje, Slovenj Gradec, Maribor, Ptuj, Murska Sobota ter občin Bovec, Kobarid in Tolmin.

ogenj
foto: arhiv URSZR
Na območju Ljubljane, Trbovelj, Brežic, Novega mesta, Postojne in Kopra ter drugih občin na novogoriškem območju požarna ogroženost še naprej ostaja v veljavi. Na teh območjih bosta Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija še vedno izvajala poostren nadzor.

Dež je v pretekli noči je vendarle nekoliko namočil predvsem severno polovico države, zato je Uprava za zaščito in reševanje z današnjim dnem preklicala veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki je bila za ta območja razglašena 25. februarja.

Od takrat je po državi izbruhnilo več manjših požarov trave in grmičevja. V več primerih je zagorelo, ker so ljudje kljub prepovedi kurjenja v naravnem okolju zakurili ogenj. Ko je razglašena velika požarna ogroženost, je namreč prepovedano med drugim kuriti, kuriti kresove in požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vir: URSZR