V Spodnjem Podravju skupaj v reševanje problematike demence

demenca, dom-upokojencev-ptuj, partnerji, knjiga

Izšla tudi knjiga Demenca, moja učiteljica

Ptujski dom upokojencev se je še pred koncem minulega leta s še nekaj partnerji lotil izvajanja dveletnega programa Skupaj proti demenci, ki je namenjen osveščanju prebivalcev Spodnjega Podravja o tej vse bolj razširjeni bolezni modernega časa ter o tem, kako se z njo spoprijeti, upočasniti njeno napredovanje in z njo živeti. Program sofinancira ministrstvo za zdravje, na Ptuju pa so v tem kratkem času že izdali zloženko s koristnimi napotki, izšla je tudi knjiga Demenca, moja učiteljica, koristno predavanje pa so pripravili tudi v društvu upokojencev Hajdina.

Demenca postaja vse bolj naša vsakdanjost

Demenca močno vpliva na življenje starostnika in družinskih članov in zahteva veliko mero potrpežljivosti in razumevanja. Demenca najprej ukrade spomin, potem pa še vse ostalo in je lahko huda preizkušnja za svojce in druge bližnje. Da, učimo se celo življenje. Naše izkušnje pa niso povezane le z golimi informacijami, temveč tudi z občutki. Zato se nam vedno z nova postavljajo številna vprašanja. Vseh odgovorov ne moremo dobiti takoj. Lahko pa dobimo odgovor ali smernico za naslednji korak, ki nam pomaga na poti razumevanja in čustvovanja z osebo z demenco.

Da bi zvedeli čim več o tej diagnozi in da bi lahko pomagali osebam z demenco ter njihovim svojcem, so v Pokrajinski zvezi društev upokojencev v Spodnjem Podravju povezani z nekaterimi institucijami in posamezniki začeli izvajati dveletni program Skupaj proti demenci.  Z njim si prizadevajo medsebojno povezati in izobraziti tiste, ki bi želeli pomagati svojim sorodnikom, znancem, sodelavcem in prijateljem, ki živijo, delajo ali skrbijo za osebo, kateri postopno začne pešati spomin, ki ima težave pri govoru,  pri kateri se začenjajo pojavljati osebnostne in vedenjske spremembe, ki ji začenjajo upadati intelektualne funkcije, ki postaja nezmožna za organizacijo lastnega življenja, ki ima težave pri vsakodnevnih opravilih, ki pogosto išče »izgubljene« predmete, ki ima težave pri časovni in krajevni orientaciji, ki nezavedno ponavlja ene in iste trditve ali vprašanja, ki se je zelo čustveno in razpoloženjsko spremenila in se izogiba družbi ter se začenja zapirati vase.

O mnogih tovrstnih problemih je na Hajdini uvodoma spregovorila povezovalka programa društva RESje v Spodnjem Podravju in organizatorka socialne mreže ter podpredsednica Pokrajinske zveze društev upokojencev Spodnje Podravje Silva Gorjup.

Predavateljica Ana Cajnko je s svojim bogatim znanjem na Hajdini postregla z mnogimi informacijami. Prisotni pa so prejeli knjižico Skupaj proti demenci, ki jo je izdal Dom upokojencev Ptuj, eden izmed partnerjev v projektu boja z demenco. Foto: Silvestra Brodnjak

Osrednji del predavanja pa je izvedla univ. profesorica likovne umetnosti, dipl. socialna delavka s specializacijo na področju gerontologije in skupinske dinamike, trenerka spomina z verifikacijo, s strokovnim izpitom s področja socialnega varstva, avtorica programa RESje, avtorica poljudnih in strokovnih člankov in priročnikov RESje Potrebujemo-jo pomoč, Ana Cajnko. Program RESje vodi od njegovega nastanka pred skoraj 20 leti, ko je začela animirati svojce oseb z demenco in zbirati prostovoljce za druženje z osebami z demenco v enem od ljubljanskih domov za starejše.  Z vodenjem programa je nadaljevala v okviru Slovenske Filantropije in nato v ZDUS. V letu 2016 je skupno s somišljeniki ustanovila samostojno društvo RESje in prevzela njegovo vodenje. Tik pred izidom je njena knjiga z naslovom Demenca, moja učiteljica. Na podlagi lastne izkušnje se je v njej predavateljica lotila vedno bolj pereče problematike spoznanja in zavedanja o demenci v družini in družbi, o številnih problemih, ki jih je začela reševati skupaj z drugimi svojci in prostovoljci, ki oblikujejo program RESje. Njegovemu delovanju bo namenjen tudi večinski izkupiček od prodaje knjig.

Ana Cajnko, avtorica knjige Demenca, moja učiteljica. Foto: Silvestra Brodnjak

Knjiga Demenca, moja učiteljica je izšla pri založbi Forma7 konec minulega leta in si jo je možno zagotoviti tudi po tel. št. 041 694 360, po e-mailu: [email protected] ali [email protected]. Knjiga je na voljo tudi v knjigarnah.

Ob ponedeljkih je na voljo Zdravstveni dom Ptuj, ob torkih Pokrajinska zveza društev upokojencev Sp. Podravje, ob sredah Dom upokojencev Ptuj, ob četrtkih Center za socialno delo Ptuj in ob petkih Društvo Optimisti. Vse to so partnerji v programu Skupaj proti demenci, ki so povezani tudi s Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj, Inštitutom za socialno psihiatrijo in psihotravmatologijo ter Spominčico-Alzheimer Slovenija. Več informacij je na voljo tudi na www.skupajprotidemenci.si. Konkretna vprašanja lahko zainteresirani posredujejo tudi na elektronski naslov [email protected]

TM, Silvestra Brodnjak, foto: SB