V Sloveniji že druga pošiljka cepiva proti covid-19. Cepivo je učinkovito in varno.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Maja Grgič Vitek.

V današnji tiskovni konferenci sta med drugim sodelovali tudi nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Maja Grgič Vitek in vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor dr. Lea Knez, ki sta se dotaknili postopka cepljenja.

Večina odmerkov iz prvega paketa porabljena že prvi dan

Dr. Grgič Vitek je v glede začetka množičnega cepljenja v Sloveniji izrazila zadovoljstvo, da se je tako uspešno začelo. Večina odmerkov iz prvega paketa je bila porabljena že prvi dan. In sicer se je cepilo približno 8000 starostnikov v domovih za starejše ter 1500 zaposlenih v teh domovih. Poudarila je, da je cepivo varno in učinkovito. V 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena v sedmih dneh po prejetem drugem odmerku cepiva.

Pozvala je prebivalce, naj se cepijo, saj bodo tako pripomogli k zmanjšanju umrljivosti zaradi covid-19, izboljšalo se bo zdravstveno stanje obolelih, razbremenjen bo tudi zdravstveni sistem. V naslednji fazi je predvideno cepljenje prednostnih skupin, to so vsi starejši od 60 let, kronični bolniki in zaposleni v kritični infrastrukturi.

Po besedah dr. Grgič Vitek je v Slovenijo danes prispela druga pošiljka cepiva, 6825 odmerkov, ki bo večinoma namenjena cepljenju zdravstvenih delavcev v bolnišnicah.

Interes za cepljenje v UKC Maribor je dober

Dr. Knez je poročala, da so v UKC Maribor porabili že vse odmerke cepiva, ki so jih prejeli najbolj izpostavljeni zaposleni in tisti, pri katerih bi pričakovali težji potek bolezni. Cepljeni se počutijo v redu. Interes za cepljenje v UKC Maribor je dober, dobivajo nove in nove prijave. Ob tem je poudarila, naj odločenost posameznikov za cepljenje temelji na informiranosti in ne na čustvenih reakcijah.
Preberite še:

PKP7 sprejet v državnem zboru! Kakšne so bile spremembe?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

NE gre za prisilno upokojevanje, ampak možnost dodatnega zaposlovanje in sodelovanja!
Do denarja tudi gasilska društva

 

MR