NE gre za prisilno upokojevanje, ampak možnost dodatnega zaposlovanje in sodelovanja!

Zaposlovanje in sodelovanje

PKP7 spodbuja zaposlovanje in sodelovanje

 

Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko ostali v delovnem razmerju, skladno s sprejetim PKP7. Ključen je obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Ne glede na vrsto dela bo vsakdo lahko nadaljeval zaposlitev, če se bosta s tem strinjala oba akterja.

Posebej izpostavljamo, da ravno iz tega razloga, ukrep ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice. Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, kar zagotovo velja npr. za poklice v zdravstvu, bodo s soglasjem delodajalca lahko še naprej ostali v delovnem razmerju.

Z ukrepom se predvsem spodbuja zaposlovanje mladih, kar se bo zrcalilo v izboljšanju gospodarske slike. Zaradi korona krize je namreč trg dela trenutno zelo prizadet, v tem času se je precej povišala brezposelnost zlasti med mladimi. Slednji tudi sicer ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo zatem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Obenem pa bo ta sprememba izboljšala zaposlitvene možnosti tudi osebam med 55. in 58. letom starosti, ker se jih delodajalci zdaj bojijo zaposlovati.

Preberite še:

PKP7 sprejet v državnem zboru! Kakšne so bile spremembe?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

V Sloveniji že druga pošiljka cepiva proti covid-19. Cepivo je učinkovito in varno…
Do denarja tudi gasilska društva

 

MR