V prejšnji sezoni na Ptuju med najdražjem ogrevanjem v Sloveniji

Vizualizacija nove kotlovnice Vir: js-ptuj.si

Kot poročajo na Net-tv.si je bilo v prejšnji kurilni sezoni daljinsko ogrevanje na Ptuju med najdražjimi v državi. Kot so že takrat napovedovali v Javnih službah Ptuj, so se lotili posodobitve kotlovnice, s katero so menjali glavni energent. Odslej se bodo v Ptuju ogrevali na lesno biomaso, manj pa na plin, kar naj bi nekoliko razbremenilo občane.

 

Kljub zelo jasnim globalnim napovedim že celo leto, so jih podražitve presenetile

V prejšnji kurilni sezoni so se za Ptujčane, ki so priključeni na sistem daljinskega ogrevanja, cene toplotne energije z novim letom skoraj podvojile, za kar so bili po trditvah direktorja Javnih služb Ptuj Alena Hodnika krivi izključno dražji energenti, zlasti zemeljski plin, na svetovnem trgu. Ob tem je tudi priznal, da jih je to nekoliko presenetilo, saj je do enormnega dviga prišlo v vsega pol leta, so zapisali na net-tv.si.

Tudi zato so še pospešili že prej načrtovano obnovo kotlovnice, s katero so kotle na zemeljski plin menjali s kotlom na lesno biomaso, saj želijo zmanjšati odvisnost od nihanj energentov na trgu.

“Če bodo regulacije cen ostale enake sedanjim – tako na področju dobave plina kot na področju elektrike – in bodo tudi cene sekancev, ki jih imamo zakupljene, nespremenjene, bo cena ogrevanja v letu 2023 celo nekoliko nižja,” je ocenil.

Končna cena po njegovih besedah sicer še ni znana, saj še vedno čakajo na sprejem uredb in zakonodaje na državni ravni glede regulacije cen energentov, počakati pa morajo tudi na soglasje Agencije za energijo, ki preveri ustreznost cen energije.

V sklopu okoli tri milijone evrov vredne investicije so od treh dosedanjih kotlov na zemeljski plin dva popolnoma odstranili in ju zamenjali z enim kotlom na lesno biomaso, so še zapisali na net-tv.si.

Vir: net-tv.si