V Povežimo Slovenijo stavijo na sodelovanje

“Verjamem, da je naša izbira ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak samo naprej, tista prava, ki nas bo 24. aprila združila pod krovom 88 kandidatov, ki bodo za Slovenijo začeli pisati novo zgodbo,” je na srečanju novonastalega gibanja Povežimo Slovenijo povedal predsednik stranke Konkretno, Zdravko Počivalšek.

 

Srečanje je potekalo v Nemški vasi v Krškem, pobudo zanj pa je podal evropski poslanec in podpredsednike SLS Franc Bogovič. Gibanje Povežimo Slovenijo trenutno povezuje pet strank, in sicer Slovensko ljudsko stranko, Novo slovensko ljudsko stranko, stranko Konkretno, Zeleni Slovenije in Novo socialdemokracijo.

Predsedniki petih strank, Marjan Podobnik (SLS), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Zdravko Počivalšek (Konkretno), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija) se strinjajo, da je slovenski politični prostor vedno bolj razdeljen in polariziran, zato je nujno najti povezovalno politično sredino.

Pomen povezovanja med strankami je poudarila tudi koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo dr. Nada Pavšer in dejala: “V slovenski prostor smo dali mantro povezovanja in tako je prav, saj se tudi med ostalimi strankami vedno bolj pojavlja beseda ‘povezovanje’, le s tem bomo izboljšali življenje vseh državljanov, kar je naš cilj.”

Osnova program gibanja Povežimo Slovenijo je v združevanju liberalnega centra s stranko Konkretno, ljudsko-socialnega centra z obema strankama ljudskega dela in Novo socialdemokracijo ter zelenega s stranko Zeleni Slovenije, ob čemer dodajo, da ostajajo odprti tudi za druge stranke, ki se še želijo projektu pridružiti.

Povežimo Slovenijo kot odgovor na razmere v slovenskem političnem prostoru

Glavni cilj predstavlja enakomeren razvoj za vse regije: “Da bo v vsakem delu naše domovine za mlade generacije možno dobiti dobro plačano delovno mesto, ustvariti družino in poslovno kariero,” je dejal Zdravko Počivalšek.

V gibanju so prepričani, da predstavljajo odgovor na razmere v slovenskem političnem prostoru, ob čemer pa je Franc Bogovič dodal, da so v ozadju zelo jasni programi in da so se v SLS do zdaj vedno zavzemali za krepitev lokalne samouprave, enakomeren razvoj države, regionalizacijo in na drugi strani razvoj kmetijstva.

“Mi si ne delamo utvar, v tem, da bomo vedno razmišljali enako, razumemo pa, da če se ne uspemo poenotiti med seboj, da bo prihodnost za Republiko Slovenijo in za mlade generacija klavrna. Ne prikrivamo, da zastopamo različne interese, trdimo pa, da smo se sposobni o teh različnih interesih pogovoriti in dogovoriti,” je njihovo drugačnost pojasnil podpredsednik stranke konkretno Alojz Kovšca.

Sloveniji manjka “raznobarvnost”

Na povezovanje v gibanju pa pozitivno gleda tudi Andrej Magajna, ki ga “raznobarvnost” članov spominja na nekdanji Demos, ob tem pa pove, da bodo raznobarvnost dokazali s svojimi dejanji in da je ravno to manjkalo Sloveniji zadnjih 30 let.

“Slovenija se je namesto pluralizma razvijala v dvostrankarski sistem in eden od naših ciljev bo tudi reforma volilnega sistema”. 

Tudi podpredsednik Zelenih Slovenije Zvone Lah je potrdil, da želijo preseči strankokracijo in dodal, da se zavzemajo za okolju prijazen gospodarski razvoj, za razvoj podeželja in ustanovitev pokrajin.