V MO PTUJ PO OBILNIH PADAVINAH IN POPLAVLJANJU DRAVE

V Mestni občini Ptuj so se včeraj sestali člani Štaba Civilne zaščite in podali izjavo o trenutnem stanju ter posledicah obsežnih poplav, ki so se zgodile pretekli teden.

 

Poplave so bile posledica vremenske ujme, ki je Slovenijo zajela v noči s 3. na 4. avgust, prizadel pa je številne konce države. Kljub močnim padavinam in poplavam, ki so številnim mestom povzročile veliko škodo, je Mestna občina Ptuj ohranila stabilnost brez večjih posledic. Najbolj prizadeta območja v občini Ptuj so bila območja ob strugi reke Drave, zlasti v Četrtni skupnosti Grajena ter v naselju Krčevina pri Vurberku.

Nevarnost poplav je bila naznanjena s sireno na območju MO Ptuj v petek, 4. avgusta ob 8.30, ko je poveljnik Civilne zaščite za Podravje aktiviral alarmno opozorilo. Po zadnjih informacijah je reka Drava poplavila devet hiš v spodnjih prostorih in tri vikende. Iz treh objektov so stanovalci preventivno zapustili svoje domove, medtem ko so gasilci v enem od vikendov rešili dve osebi in dva psa, ki so bili ujeti zaradi visoke vode.

V akciji reševanja in odprave posledic je do danes sodelovalo 69 gasilcev iz različnih prostovoljnih gasilskih društev Mestne občine Ptuj, ki so na teren prispeli s 16 vozili in gasilskim čolnom. Intervencija je potekala na območju, ki meri okoli 1.600 m2 in vključuje 26 objektov.

Primož Korošak, pristojni za zaščito in reševanje v MO Ptuj ter poveljnik Civilne zaščite MO Ptuj, je po današnji seji izjavil, da je situacija trenutno pod nadzorom, v prihodnjih dneh pa se bo začelo s črpanjem vode iz poplavljenih objektov. Zahvalil se je vsem, ki so ponudili pomoč, vendar je poudaril, da je situacija obvladljiva in zaenkrat ne potrebujejo dodatne pomoči. Zaključil je z nasvetom, da je v takšnih situacijah ključnega pomena upoštevati navodila in nasvete pristojnih služb.

Mestna občina Ptuj bo še naprej spremljala razmere in obveščala občane o vseh pomembnih informacijah v zvezi s poplavami in ukrepi, ki jih bo občina sprejela za njihovo odpravo.