V Lovrencu so na predvečer Gregorjevega “vrgli luč v vodo”

 

Danes, 12. marca praznujemo Gregorjevo oz. praznik Sv. Gregorja. Gre za praznovanje prvega spomladanskega dneva po starem koledarju, ko je svetli del dneva postajal daljši in so lahko obrtniki in rokodelci prenehali delati ob umetni svetlobi.

Gregorjevo nam je sicer bolj znano kot nekakšen slovenski praznik zaljubljencev oz.  manj komercialno “Valentinovo”, saj se po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’.

Ponekod v Sloveniji (predvsem tradicionalno po Gorenjski in v okolici Ljubljane) se na predvečer Gregorjevega spušča po potokih in rekah “gregorčke” – hišice in barčice iz katerih seva svetloba od sveče. S tem se ponazori, da je dan daljši in se lahko “vrže luč v vodo”. Šega je sicer na slovenskem na podlagi virov poznana že iz 19. stoletja.

Tudi v Lovrencu na Dravskem polju so včeraj, na predvečer Gregorjevega “vrgli luč v vodo” in s tem proslavili svetli del leta. Kot že nekaj let zapored se je zbrala množica otrok s starši, ki so po reki Polskavi spuščali “gregorčke”. Strahu, da bi ogenj zanetil kakšno nesrečo ni bilo, saj so prireditev organizirali in nadzirali gasilci prostovoljnega društva Lovrenc.

Foto: Facebook PGD Lovrenc na Dravskem polju

ŽM