V jubilejnem letu v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj odkrili doprsni kip Pahorja

Letošnje leto je jubilejno leto za Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj in mineva že 140 let, odkar je skupina Ptujčanov ustanovila glasbeno šolo na Ptuju. Takrat je bilo v šolo vpisanih 17 učencev, v letošnjem šolskem letu pa glasbeno šolo obiskuje blizu 600 učencev v različnih programih.

Foto: arhiv GŠ, Urška Lukovnjak
V jubilejnem letu je glasbena šola že izvedla osrednjo prireditev v juniju, ob jubileju je nastala nova celostna grafična podoba, šola je nabavila nov klavir za slavnostno dvorano in Mestna občina Ptuj je glasbeni šoli podelila veliko oljenko za dosežke na glasbeno – izobraževalnem področju. Pred dnevi pa so se v prostorih glasbene šole poklonili še tistim, ki so zgodovino šole ustvarjali v prejšnjem stoletju.

Med njimi je tudi slovenski skladatelj in glasbeni pedagog Karol Pahor, po katerem nosi šola imela od leta 1975. Pahor je na Ptuju sicer deloval le kratek čas, a je šoli vtisnil neizbrisen pečat, bil je tudi ravnatelj od leta 1926 do 1930. Spomin nanj so na glasbeni šoli obeležili v sklopu prireditev ob 140-letnici organiziranega glasbenega šolstva na Ptuju in odkrili doprsni kip skladatelja Karola Pahorja, katerega avtor je Ptujčan, akademski slikar in kipar Tomaž Plavec, pri uresničitvi projekta je pomagalo tudi podjetje Talum iz Kidričevega.

Utrinek s slavnostnega dogodka v preddverju slavnostne dvorane; foto: arhiv GŠ, Urška Lukovnjak

Štefan Petek, ravnatelj GŠ Karol Paho Ptuj je v slavnostnem nagovoru povedal: »Danes se poklanjamo delu in spominu Karola Pahorja in s tem vsem predhodnikom, ki so skozi zgodovino gradili ime in ugled naše šole. Iskrena hvala akademskemu slikarju in kiparju Tomažu Plavcu za domiselnost in ustvarjalnost ter Marku Drobniču, predsedniku uprave podjetja Talum Kidričevo, sponzorju umetniške obogatitve.«

Glasbena šola nujno potrebuje ustreznejše prostore

Četudi dogodek, kot je bil nedavni slovesnosti ob odkritju doprsnega kip v preddverju slavnostne dvorane v ptujski glasbeni šoli, po besedah ravnatelja Štefana Petka ni bil najprimernejši za opozorila in kritike, pa se je vendarle moral oglasiti in v javnosti znova opozoriti, da imajo v šoli vse slabše razmere za delo.

»Zaradi vse hujših razmer, v katerih poteka glasbeni izobraževalni proces na Ptuju, izkoriščam priložnost in ponovno spomnim javnost ter potrkam na vest in zavest trenutne in bodoče mestne oblasti, da naši ustanovi končno zagotovi ustrezne prostore. Glasbena šola jih nujno potrebuje, saj je v sedanjih tesnih in vlažnih prostorih delo oteženo in celo nevarno. Glasba je najmočnejša oblika čarovnije, a kljub temu poustvarjanje glasbene umetnosti na Dravski 11 ne bo pričaralo nujno potrebnih pogojev za dobro in kvalitetno delo,« je opozoril Petek, ki upa, da jim bo nova oblast na Ptuju vendarle znala prisluhniti in rešiti problem, na katerega opozarjajo že več let.

Koncert nekdanjih učencev glasbene šole Boruta Zagoranskega in Mihe Rogina

Dogodek treh izjemnih glasbenikov, posvečen 140-letnici GŠ Karol Pahor Ptuj; foto: arhiv GŠ; Urška Lukovnjak

Po predaji kipa je sledil koncert nekdanjih učencev glasbene šole, danes priznanih umetnikov v svetu in profesorjev na Akademiji za glasbo v Ljubljani, akordeonista Boruta Zagoranskega in saksofonista Mihe Rogina, ki se mu je pridružila še koncertna pianistka Sae Lee, s katero nastopa po svetu kot Duo Kalypso.

Nastop nekdanjih učencev ptujske glasbene šole, danes priznanih umetnikov v svetu; foto: arhiv GŠ, Urška Lukovnjak

S svojo prisotnostjo je Ptujčane na dogodku počastil tudi Miha Trobec Pahor, sorodnik skladatelja Karola Pahorja, po katerem šola nosi ime, slavnostnega pa se je udeležila tudi delegacija prijateljske Glasbene šole »Stevan Mokranjac« iz Požarevca v Srbiji z direktorjem Zoranom Marićem.
Foto: arhiv GŠ, Urška Lukovnjak