V Hitlerjevemu nacističnemu režimu tudi uvedli evtanazijo kot rešitev za starejše in bolne

Primerjava legalizacije evtanazije z nacističnim režimom: kritiki opozarjajo na nevarnosti

 

V razpravi o predlogu za legalizacijo evtanazije v Sloveniji se pojavljajo vse bolj ostre kritike. Nekateri nasprotniki trdijo, da predlog vlade pod vodstvom Roberta Goloba predstavlja nevarno pot, ki jo primerjajo z okrutnimi praksami nacistične Nemčije pod Adolfom Hitlerjem. V času nacističnega režima so bile ranljive skupine prebivalstva, vključno s starejšimi in hudo bolnimi, sistematično odstranjene v okviru programa “T4”, znanega tudi kot program “evtanazije”.

Ostre primerjave in kritike

Kritiki trdijo, da legalizacija evtanazije v Sloveniji dejansko predstavlja sprejemanje možnosti “ubijanja” bolnih ljudi kot enostavnejšo in cenejšo alternativo izboljšanju zdravstvene oskrbe in paliativne nege. Po njihovem mnenju je to način, kako se izogniti resničnemu reševanju težav v slovenskem zdravstvenem sistemu, ki se sooča s pomanjkanjem kadrov, finančnimi težavami in neustrezno paliativno oskrbo.

Evtanazija kot enostavna rešitev?

Namesto da bi vlada vlagala v izboljšanje zdravstvene oskrbe in zagotavljala dostojno življenje bolnikom, predlog za legalizacijo evtanazije po mnenju teh kritikov postavlja vprašanje, ali država ne išče le najlažje poti iz težav. S tem bi tvegali, da se ponovijo zločini preteklosti, kjer so bili ljudje obravnavani kot breme, namesto da bi se jim zagotovila ustrezna oskrba in podpora.

MR