Ustavno sodišče razveljavilo zakonodajni poseg vlade Goloba, ki je škodoval slovenskemu kmetijstvu

V odmevni odločitvi je Ustavno sodišče Slovenije razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je bil usmerjen proti aktivnim politikom, želeč jih izključiti iz kandidiranja za ključne položaje v zbornici. Ta zakonodajni ukrep, ki ga je potrdila vlada premiera Roberta Goloba, predstavlja resno grožnjo za avtonomijo in učinkovitost slovenskega kmetijstva.

 

Zakon je bil sprejet oktobra lanskega leta, njegovo osrednje določilo pa je bilo, da ne morejo kandidirati osebe, ki so bile v zadnjih dveh letih pred izvolitvijo aktivne na visokih političnih, državnih ali evropskih položajih. Ustavno sodišče je odločilo, da takšna omejitev krši načelo enakosti pred zakonom, saj KGZS ni v ničemer drugačna od drugih zbornic z obveznim članstvom, kot so notarska, odvetniška ali zdravniška zbornica, kjer takšnih omejitev ni.

Ta poteza vlade pomeni ne le nesposobnost, ampak izrecno škodoželjnost in zlobnost s strani koalicijskih poslancev, ki so zakon podprli. Med njimi je bila tudi kmetijska ministrica Mateja Čalušić, ki je bila prvopodpisana na noveli zakona.

Kmetijski forum SDS je bil med glasnimi nasprotniki tega zakonskega predloga in je sodeloval v številnih razpravah ter organiziral okrogle mize po vsej državi. Forum je skozi te aktivnosti izpostavljal, kako bi takšna zakonodaja lahko imela uničujoče posledice za slovensko kmetijstvo, pri čemer je opozarjal na neustavnost in potencial za resne konflikte interesov, ki bi jih lahko prinesla.

Ob odločitvi Ustavnega sodišča, ki je bila sprejeta s sedmimi glasovi proti enemu, je Kmetijski forum SDS izrazil zadovoljstvo in poudaril pomen ohranjanja močne in neodvisne zbornice, ki lahko učinkovito zastopa interese slovenskih kmetov. V Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS so ob tej priložnosti ponovno pozvali k utrditvi pravnega in organizacijskega položaja KGZS, da bi ta lahko nadaljevala z zagotavljanjem kritične podpore slovenskemu kmetijstvu.

Napovedujejo tudi, da bodo še naprej aktivno delovali na tem, da se zagotovi transparentnost, pravičnost in enakost v kmetijski politiki, še posebej v luči prihajajočih volitev v organe zbornice.

MR