Evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je pred dnevi zapisala, da je umetna afera o odgovornosti Vlade Republike Slovenije za visoko število smrti v domovih za ostarele je le še en poskus v vrsti poskusov diskreditacije vlade Janeza Janše, ki se je uspešno spopadla z največjo zdravstveno krizo zadnjih let.

 

“Vlada Janeza Janše je odgovornost prevzela v času, ko je zdravstvena kriza že napredovala in takoj sprejela vse potrebne ukrepe, da jo čim bolj uspešno zajezi. Slovenijo danes postavljajo ob bok najuspešnejšim državam v boju proti koronakrizi. Žalostno je, da so nacionalni mediji pripravljeni izkoristiti celo umrle, da uspešno vlado neuspešno diskreditirajo,« poudarja evropska poslanka Romana Tomc.

Okuženih v domovih za stareješ zgolj 2 odstotka

Romana Tomc o DSO
Romana Tomc o DSO. Foto: Twitter

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se je, od preko 18.000 starostnikov v domovih za ostarele, okužilo manj kot dva odstotka. Od tega največ ob samem začetku epidemije.

“To je odličen rezultat. Obtoževanje, da za starostnike ni bilo dovolj poskrbljeno, pa je izjemno nepravično do vseh zaposlenih zdravstvenih in drugih delavcev v sistemu oskrbe starejših. V času epidemije so se, izpostavljeni okužbi, trudili, da bi starostnikom čim bolj olajšali izolacijo. Namesto velike zahvale pa so s strani medijev deležni kritik,” obžaluje poslanka.

Za študije porabili toliko, da bi lahko zgradili 10 domov za starejše.

Naj spomnimo, da so na prejšnjih ministrstvih za delo družino in socialne zadeve, ki je bilo vedno pod vodstvom SD, za študije porabilo preko 74 milijonov evrov. Čeprav bi za ta denar lahko po nekaterih ocenah zgradili tudi 10 domov za starejše občane, pa je bil zadnji tak dom v Sloveniji zgrajen leta 2007, prostih mest v domovih za upokojence pa ni.

“Namesto, da se mediji sprašujejo, kdo je kriv za smrti v domovih za ostarele, naj se raje vprašajo, kdo je kriv, da je sistem oskrbe v Sloveniji tako zelo podhranjen. Kdo je kriv, da so domovi za ostarele prenasičeni in da Slovenija še vedno nima urejenega sistema dolgotrajne oskrbe?” je jasna poslanka.

Preberite še:

Danes v Tarči! Seznami z navodili za opustitev zdravljenja ne obstajajo!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Zakaj starejših niso premestili v bolnišnice?

Resnica o “genocidu” v domovih za starejše

MR