Minister za zdravje Tomaž Gantar je v današnji izjavi za medije zanikal obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja.

 

Gantar o seznamih, ki ne obstajajo!
Gantar o seznamih, ki ne obstajajo! Foto: Twitter

Do zlorab ni prihajalo!

Razložil je, da je državna koordinatorka za paliativo pripravila vložni list, ki služi oceni zdravstvenega stanja oskrbovanca v domu, ko ta še ni okužen. Glede na to, da se zdravniki v domu menjajo, je takšna ocena v pomoč zdravniku, ko se bo odločal, kako bolnika, ki se je nato okužil, zdraviti. Ne določa pa vnaprej, kakšno bo njegovo zdravljenje, če zboli.

“Govorimo o ljudeh, v povprečju starejših od 85 let. Če ga vidiš samo v fazi hude okužbe, je težko ocenjevati, kaj je zanj najboljše. Če imaš predhodno ocenjeno, kakšno je njegovo funkcionalno stanje, katere druge bolezni ima, je potem ob akutnem stanju lažje odločati, ali bo intenzivno zdravljenje pripomoglo k boljšemu življenju bolnika ali ne,” je navedel Gantar.

Nikoli pa ni ministrstvo po Gantarjevih besedah dalo kakršnih koli navodil ali kogarkoli pooblastilo za oblikovanje kakršnihkoli seznamov. Tudi sam jih ni videl.

Seznamov ni bilo
Seznamov ni bilo. Foto: Twitter

Ministrstvo je namreč z namenom pomoči domovom za starejše imenovalo koordinatorje na več nivojih. Nekateri od teh pa so očitno “delo organizirali na način, ki tudi zame ni v celoti sprejemljiv,” je dejal Gantar. Dodal pa je oceno, da vseeno ni prihajalo do zlorab. “Očitno gre za drugačno tolmačenje obrazcev,” je ocenil minister.

Preberite še:

Zakaj starejših niso premestili v bolnišnice?

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

Resnica o “genocidu” v domovih za starejše

Aktualno stanje v domu starejših občanov v Ljutomeru

MR