Ujme so dokazale, da je ključ do bolj razvite in operativnejše Slovenije v decentralizaciji države

Slovensko pokrajino so pretekli teden zaznamovale hude ujme, najhujše v njeni zgodovini. Ne le, da so naravne katastrofe povzročile škodo na infrastrukturi in nepremičninah, teža teh dogodkov se odraža tudi v izgubi življenj.

 

V teh težkih časih so se državljani znova združili v solidarnem duhu. Zlasti lokalne skupnosti so bile na čelu reševalnih operacij in prizadevanj za zagotavljanje prve pomoči. Zdaj, ko se prah po katastrofi polega, se pojavljajo vprašanja o obnovi in prihodnji pripravljenosti na takšne dogodke.

Občine, ki so večkrat na prvi liniji v boju z ujmami, imajo v zadnjih letih vedno več odgovornosti, vendar zanje pogosto nimajo zadostnih sredstev. Večina občin že tako ali tako krmari skozi težke čase, saj se srečujejo z naraščajočimi stroški in zmanjševanjem sredstev iz državnega proračuna.

Ujme so le še dodatno izpostavile pomanjkanje sredstev in poudarile potrebo po decentralizaciji. Lokalne skupnosti najbolje vedo, kaj potrebujejo njihovi prebivalci, in bi morali imeti več pristojnosti in sredstev za odzivanje na takšne dogodke.

V prihodnje bi morala država občinam omogočiti večje upravljanje z vodotoki in zagotoviti sredstva za protipoplavno zaščito. To bi omogočilo učinkovitejše in hitrejše odzivanje v primeru ujm ter preprečilo ali vsaj omejilo morebitne škode.

Sanacija po ujmah ni edini razlog za prenos sredstev in odgovornosti na lokalne skupnosti. Te spremembe bi morale biti del širše strategije za krepitev lokalnih samouprav in zagotavljanje boljše in hitrejše odzivnosti na potrebe državljanov.

Obnova po ujmah je le en del slike. V prihodnje se mora Slovenija osredotočiti na krepitev lokalne samouprave in decentralizacijo, da bo bolj odporna na naravne nesreče in bolje pripravljena na prihodnje izzive.

Vlada Roberta Goloba bo morala te izzive obravnavati s premišljenostjo in odločnostjo. Prihajajoči meseci in leta bodo pokazali, ali bo vlada prisluhnila potrebam državljanov in spremenila svojo strategijo ali pa bo nadaljevala s svojo dosedanjo politiko. Prihodnost Slovenije je odvisna od odločitev, ki jih bo sprejela v teh kritičnih trenutkih.

MR