Udarci izpod pasu družinam: Golobova vlada se igra z bodočnostjo naših otrok! Starši otrok bodo plačevali za poplave!

otroci, šola, učenje
Otroci, učenci, dijaki, starši. Foto: Pixabay.com

V času, ko bi morala vlada podpirati družine in jih razbremeniti ekonomskih težav, se Robert Golob in njegova ekipa odločajo za povsem nasprotno smer. Planirajo ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, v okviru kontroverzne demografske politike, katere namen bi moral biti spodbuda rasti družin.

 

Prav je, da se vrtčevski položnici postavlja pod drobnogled. Pa vendar, ali je prav, da se tako močno spreminja kriterij za določitev plačila? Ukinitev subvencije bo zagotovo mnoge družine potisnila v še večjo ekonomsko stisko. Minister za vzgojo in izobraževanje, Darjo Felda, obljublja znižanje stroškov do ravni izpred leta 2021, a kaj ko je vsak znesek, ki ga bodo morale družine dodatno plačati, udarec za njihov proračun.

Vlada Roberta Goloba tako enkrat več pokaže, kje so njene prioritete. Namesto da bi podpirali družine in jim omogočili kvalitetno življenje, se odločajo za varčevalne ukrepe, ki bodo najbolj prizadeli tiste, ki si zaslužijo največ podpore – naše otroke in njihove starše.

Pričakovali bi, da bo vlada naredila vse, da podpre družine, a na žalost nas znova razočara. Medtem ko nekateri starši plačujejo skoraj 500 evrov mesečno za vrtec, drugi ne plačujejo ničesar. Takšne razlike v plačilu so nesprejemljive. Vrtci bi morali biti dostopni vsem, brez takšnih drastičnih razlik v stroških.

dr. Igor Lukšič, nekdanji minister in aktivni komentator na družbenih omrežjih, je izrazil svoje ogorčenje nad takšnimi ukrepi na Twitterju:

“Namesto da bi bil vrtec brezplačen za vse otroke, bodo zdaj plačilo povišali. Starši dveh otrok bodo plačevali poplave! Starše dveh otrok v vrtcu je vlada našla, da plačujejo za poplave!!! Najbolj sposobna vlada v zgodovini Slovenije…”

Za konec se je treba vprašati, kaj je prava vizija te vlade za našo državo? Ali želijo družino postaviti v središče ali jo potisniti na rob preživetja? S takšnimi ukrepi nam vlada jasno pokaže, kje so njene resnične prioritete. Upamo, da bodo prisluhnili javnosti in premislili o tej nesmiselni odločitvi. Naše družine si zaslužijo več. Naše otroke moramo postaviti na prvo mesto. Ne smemo dovoliti, da se igrajo z njihovo prihodnostjo.

MR