TRGATEV POTOMKE STARE TRTE NA PTUJSKEM GRAJSKEM GRIČU

V čudovitem okolju Ptujskega grajskega griča je potekala tradicionalna trgatev potomke najstarejše trte na svetu. Modra kavčina, ranfol in zierfandler so bile glavne zvezde dneva, ko so se ljubitelji vina zbrali ob potomki zgodovinske trte.

 

Od leta 1994, ko sta Ivan Skočir in Albert Gönc posadila to posebno trto, je Ptujski grad postal dom te izjemne rastline. V vseh teh letih se je trta razvijala pod skrbnim nadzorom, trenutno pa zanjo skrbi mestni viničar Andrej Rebernišek.

Medtem ko so se zvoki Ptujskega kvarteta iz DPD Svoboda Ptuj razlegali v ozadju, so goste pozdravili županja MO Ptuj Nuška Gajšek, mestni viničar Andrej Rebernišek in ptujska vinska kraljica Lucija Kramer. Vsak je poudaril pomen trte za ptujsko skupnost in dediščino.

Poseben trenutek je nastopil, ko je kletar Rudi Potrč županji Nuški Gajšek predal posebno polnitev modre kavčine – vina, ki izhaja neposredno iz potomk stare trte. In v znak spoštovanja do tradicije in zgodovine je Rudi Potrč letos vsaki občini podaril 23 steklenic tega dragocenega vina.

Vendar trgatve niso bile namenjene samo izkušenim. Letos so najmlajši trgači iz enote Tulipan Vrtca Ptuj prevzeli škarje in pokazali svojo veščino, trgajoč ranfol in zierfandler.

Ta dan je bil praznik za Ptujsko skupnost in ljubitelje vina, ki so se zbrali, da bi praznovali in častili dediščino, ki jo predstavlja stara trta.

MR