Talum uspešno zaključil projekt digitalne preobrazbe Aluminij 4.0

Foto: Talum.si

Konzorcij partnerjev Talum, InovaIT in Comland je uspešno zaključil ambiciozni projekt digitalne preobrazbe Aluminij 4.0, ki je trajal dve leti in bil sofinanciran z evropskimi sredstvi. Skupna vrednost projekta znaša 6,2 milijona evrov, od tega je 2,2 milijona evrov prispevala Evropska unija.

 

Projekt je v Talumu prinesel uvedbo naprednih tehnologij, kot so industrijski internet stvari, robotika, umetna inteligenca in avtomatizacija. ”

Z uvedbo samovozečih viličarjev in robotizacijo proizvodnih linij smo izboljšali sledljivost materialnega toka, produktivnost ter kakovost izdelkov, kar prispeva k cilju ‘Zero Defect’ v proizvodnji ulitkov,” je pojasnil Dr. Stanislav Kores, vodja strateškega razvoja v Talumu.

Pomemben korak naprej predstavlja tudi razvojno okolje “Soba 4.0”, ki je bilo vzpostavljeno za pospešitev prehoda v pametno tovarno.

“Podatki predstavljajo temelj za odločanje in trajnost procesov. S sodelovanjem različnih strokovnjakov smo ustvarili okolje, kjer lahko tehnologi in IT-oddelek skupaj izboljšujejo proizvodne procese,” je dodal Dr. Kores.

Digitalizacija ni zajela le proizvodnih procesov, ampak tudi kadrovske procese. Zaposleni imajo zdaj lažji dostop do informacij in virov, povezanih z delovnim okoljem, kar povečuje njihovo digitalno pismenost in kompetence.

“Skozi različne delavnice in izobraževanja smo povečali kritično maso ljudi, ki razumejo in sprejemajo digitalne tehnologije,” je še izpostavil Dr. Kores.

Projekt Aluminij 4.0 predstavlja pomemben mejnik v zgodovini Taluma in zagotavlja podjetju konkurenčno prednost na globalnem trgu aluminija. S tem se Talum postavlja kot vodilni primer uspešne digitalne preobrazbe v industriji.

MR