SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI

Mednarodna diabetična zveza (IDF) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 1991 razglasili svetovni dan sladkorne bolezni (SDSB) kot odziv na vse večjo zaskrbljenost zaradi naraščajoče grožnje za zdravje, ki jo predstavlja sladkorna bolezen. Svetovni dan sladkorne bolezni je uradni dan Združenih narodov postal leta 2006, ko je bil sprejet v okviru resolucije 61/225 generalne skupščine Združenih narodov. Vsako leto ga obeležujemo 14. novembra, ko se spominjamo rojstva sira Fredericka Bantinga, ki je leta 1922 skupaj s Charlesom Bestom odkril inzulin.

 

Od sobote, 12. novembra, do ponedeljka, 14. novembra 2022, se bomo mednarodnim aktivnostim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni pridružili tudi v Mestni občini Ptuj in mestno tržnico obarvali v modro.

Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja osveščanja o sladkorni bolezni po vsem svetu; v več kot 160 državah vsako leto doseže več kot eno milijardo ljudi. Kampanja opozarja na težave, ki so za svet sladkorne bolezni izjemno pomembne, in bolezen ohranja trdno v središču pozornosti javnosti in politike.

Cilj kampanje svetovnega dneva sladkorne bolezni je postati:

  • platforma za spodbujanje podpore skozi vse leto;
  • globalni spodbujevalec podpiranja pomena usklajenih in usmerjenih ukrepov; 
  • način spoprijemanja s sladkorno boleznijo kot globalno zdravstveno težavo.

Kampanja uporablja logotip modrega kroga, ki je bil sprejet leta 2007 po sprejetju resolucije ZN o sladkorni bolezni. Moder krog je globalni simbol ozaveščenosti o sladkorni bolezni. Ponazarja enotnost svetovne skupnosti sladkornih bolnikov kot odziv na epidemijo sladkorne bolezni.

Kampanja svetovnega dneva sladkorne bolezni je vsako leto osredotočena na izbrano temo, ki je aktualna eno leto ali več zaporednih let. Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni za obdobje 2021–2023 je dostop do zdravljenja sladkorne bolezni.

Poglejte izobraževalne vsebine, ki smo jih pripravili:

Od diagnoze do vodenja sladkorne bolezni:

Od diagnoze do vodenja sladkorne bolezni:

Samoobvladovanje sladkorne bolezni:

Samoobvladovanje SB

Vadba za boljše počutje:

Vadba za boljše počutje

O zapletih:

https://www.diabetes-zveza.si/izobrazevalne-vsebine-2/zapleti/

Zveza društev diabetikov Slovenije

Vir: ptuj.si