Sum političnega pritiska na policijo: Ali je premier Golob skrival dokaze?

Poslanec DZ RS Andrej Kosi

Poslanec Andrej Kosi je javno izpostavil dvome o možnem političnem pritisku predsednika Vlade Republike Slovenije, dr. Roberta Goloba, na delo policije. Na podlagi poročila, ki ga je podpisal Boštjan Lindav, je Kosi izrazil sum, da je premier Golob morda deloval z namenom prikritja dokazov.

V prvotnem poročilu, podpisanem 6. decembra 2022, je Lindav očital premierju politični pritisk. Vendar pa je premier v TV oddaji 24 ur zvečer, dne 14. decembra 2022, predstavil dopolnitev tega poročila, ki ga je podpisal namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle. To dopolnilo naj bi nastalo med Lindavovim bolniškim staležem.

Predsednik Golob je v oddaji izjavil, da po Lindavovem poročilu noben član vlade ali on sam ni vplival na konkretno delo policije. Kljub temu Kosi postavlja pod vprašaj postopek nastajanja dopolnitve poročila in možnost prikrivanja dokazov o političnem pritisku.

Kosi je naslovil pisno poslansko vprašanje na vlado, v katerem išče odgovore na vprašanja o časovnici in razlogih za ponovno zaprosilo poročila ter o možnih kazenskih dejanjih, povezanih s tem primerom. Ta razvoj dogodkov dodatno povečuje napetosti v političnem prostoru Slovenije in postavlja pod vprašaj transparentnost delovanja vlade.

MR