Skupno število smrti zaradi koronavirusa je naraslo na 45. Dobra novica pa je glede števila ozdravelih. Po poročanju NIJZ je danes ozdravelo 6 oseb, kar skupaj pomeni 16 ozdravelih.

V četrtek je bilo opravljenih 1234 novih testov na koronavirus, okužbo so potrdili pri 36 ljudeh. Skupaj jo potrdili okužbo že na 1160 ljudeh.

V slovenskih bolnišnicah se je do včeraj zdravilo 106 bolnikov s COVID-19. od tega jih je bilo 36 na intenzivni negi.

Stanje v domovih za starejše še ne kaže pozitivnih učinkov

V šmarskem domu upokojencev so v četrtek zabeležili štiri nove okužbe, tako se je skupno število okuženih povzpelo na 141. V domu izvajajo dezinfekcijo prostorov. Velik del oskrbovancev tudi preselili.

Celjska bolnišnica je zavrnila pobudo vodstva doma, da bi pri njih vzpostavili bolnišnični oddelek. V bolnišnici pojasnjujejo, da za tak ukrep nimajo dovolj zdravstvenega osebja, saj morajo že drugače zagotoviti sekundarno zdravstveno oskrbo za regijo z 280.000 prebivalci. Vseeno pa so v dom poslali nekaj diplomiranih in srednjih medicinskih sester.

V ljutomerskem domu starejših občanov je bilo včeraj opravljenih 32 teston za COVID-19. pozitivnih je bilo 8 varovancev in 4 zaposleni. Skupno je okuženih 64 oseb, od tega 53 stanovalcev in 11 zaposlenih (od skupaj 90 zaposlenih).

V domu je skupaj 152 stanovalcev, torej jih je trenutno tretjina okuženih.

Kako je stanje po občinah?

Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, kjer jih je do četrtka bilo 219. v Šmarju pri Jelšah jih je skupaj 152, kar pomeni, da je 7 oseb okuženih izven doma starejših občanov, kar predstavlja veliko število za tako majhen kraj. V Ljutomeru beležijo 4 okužbe izven doma upokojencev.

Stanje okužbe na dan 9.4.2020
Stanje okužbe na dan 9.4.2020. Foto: Twitter

Občine, ki jih je vredno omeniti glede nagle širitve virusa so še:

  • Ivančna Gorica, v enem dnevu 2x več okuženih, iz 3 na 6 oseb
  • Mengeš, iz treh na sedem okuženih je naraslo v dveh dneh
  • Šentilj, Iz dveh okuženih na sedem okuženih je naraslo v treh dneh
  • V Igu beležijo dvakratni porast (iz treh na šest oseb) v enem dnevu, in sicer iz ponedeljka na torek
  • V Lenartu je v dveh dneh zraslo število okuženih iz treh oseb na pet
  • V Rogatcu pa beležijo 3 kratno povečanje v dveh dneh, in sicer iz ene na tri okužene
  • Tržič je v okuženih napredoval iz dve osebi na pet oseb.

Največ okuženih je med 45 in 54 letom starosti

Med 45 in 54 letom starosti beležimo 199 okuženih oseb. Sledi obdobje med 55 in 64 letom starosti s 181 okuženimi in obdobje mlade generacije med 25 in 34 leti s 158 okuženimi.

Podatki kažejo, da ni največ okuženih med starejšim prebivalstvom, saj jih je večina v srednjih letih. Ta podatek je toliko bolj zaskrbljujoč, saj je ta del prebivalstva delovno najbolj aktivno.

Starejših nad 65 let starosti je skupaj okuženih 343 oseb (skupine so razdeljene na tri starostna obdobja:

  • 65-74 let; 110 okuženih
  • 75-84 let; 113 okuženih

Je pa tudi kar precej okuženega zelo mladega prebivalstva do 25 let starosti. Teh so do četrtka zabeležili 94 primerov okuženih s COVID-19.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede COVID-19? Všečkajte FB stran:

MR