Socialni center za begunce in prosilce za azil v Tripoliju – primer dobre prakse

Cesvi je ena izmed največjih italijanskih nevladnih organizacij, ki deluje na vseh celinah, da bi zaščitila pravice in dostojanstvo ranljivih ljudi. Ustanovljena je bila leta 1985 in ima približno 30 pisarn po vsem svetu.

 

V socialnem centru za begunce in prosilce za azil v Tripoliju vsak dan odprejo vrata več kot 120 beguncem in prosilcem za azil. Z njimi dela 7 učiteljev, 3 socialni delavci, 2 animatorja in 6 drugih sodelavcev (socialnih asistentov in kulturnih mediatorjev). Njihove dejavnosti sodijo na tri glavna področja: neformalno izobraževanje, psihosocialna podpora in dogodki za ozaveščanje. Socialni center je tudi prostor za srečanja in druženja, kjer se lahko begunski otroci igrajo v primernem otrokom prijaznem prostoru, spoznavajo vrstnike in sklepajo nova prijateljstva.

Nawal, 47-letna sudanska begunka iz Darfurja in mati 4 otrok, je dejala, da je Socialni center kot drugi dom zanjo in njene otroke. Dalo jim je namen in upanje. Socialni center ji je dal močan občutek pripadnosti:

»Opustim vse negativne energije in občutim olajšanje, ko pridem sem«.

Khetam, 39-letna palestinska mati samohranilka, ki sama preživlja 6 otrok, je ena od učiteljic arabščine, ki delajo v Socialnem centru.

»Nisem bila sprejeta na delo v nobeno od libijskih šol. Zaradi dela tukaj sem se spet počutila živo. Socialni center je poleg priložnosti za zaslužek zame in za moje otroke tudi prostor, kjer se počutimo varne in razumljene.”