Predsednik vlade Janez Janša: Svet za nacionalno varnost ocenjuje, da smo na prelomni točki, kjer lahko zaenkrat še z mehkimi ukrepi zajezimo širjenje koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je po včerajšnji seji sveta Sveta za nacionalno varnost (SNAV), na kateri so razpravljali o stanju v zvezi s koronavirusom in stanju na področju ilegalnih migracij v izjavi za medije povedal, da SNAV ocenjuje, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zaustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi.

“S tega vidika Svet za nacionalno varnost poziva vse državljanke in državljane Republike Slovenije, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko prijeli. Svet za nacionalno varnost ocenjuje tudi, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko. SNAV ocenjuje, da so ukrepi primerni, uravnoteženi in da so načrti, ki so bili sprejeti za spopad s koronavirusom vnaprej dobro pripravljeni, uravnoteženi in da obstajajo vse variante, ki so pripravljene za to, da se virus v vsakem primeru zaustavi,” je povedal predsednik vlade.

Dodal je tudi, da v tem trenutku “nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo, kar smo dokazali ob bistveno manjših resursih spomladi, vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to.”

“Ta cena ni odvisna od vlade, saj je sprejela ukrepe, ki so primerni in zadostni, ta cena je odvisna od tega, ali bomo te ukrepe spoštovali in upoštevali vsi,” je poudaril premier Janša.

Ob tem je povedal, da dejstvo, da 5% prebivalstva teh ukrepov, ki so mehki, ne upošteva, onemogoči učinkovitost teh ukrepov in prepreči ali ogrozi oziroma omalovažuje odgovorno ravnanje 95% ostalega prebivalstva.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR