SLOVENSKI KMETJE V STISKI: Bo vlada rešila padec odkupnih cen mleka in visoke proizvodne stroške?

Slika je simbolična in je nastala s pomočjo AI orodja.

V luči vse večjih težav, s katerimi se soočajo slovenski kmetje zaradi prenizkih odkupnih cen mleka in visokih proizvodnih stroškov, se po državi povečuje zaskrbljenost glede prihodnosti domačega kmetijstva. Zabeležen je upad mlečnosti in praznjenje hlevov, kar kaže na resnost situacije, ki lahko privede do zmanjšanja samooskrbe s kakovostnimi kmetijskimi izdelki.

 

V tem negotovem času je poslanec Andrej Kosi stopil v bran kmetijskemu sektorju z naslovitvijo pisnega poslanskega vprašanja na vlado. V svojem vprašanju izpostavlja problematiko nizkih odkupnih cen in konkurence uvoženih produktov, ki kmetom onemogočajo konkurenčno prodajo pridelkov ter ogrožajo nadaljnje investicije in razvoj kmetijstva v Sloveniji.

Zaostrene svetovne razmere dodatno poudarjajo pomen lokalne samooskrbe, zato je poslanec Kosi predstavil naslednja ključna vprašanja, na katera čaka odgovore:

  1. Kakšne rešitve se načrtujejo za izhod iz trenutnih težav slovenskih kmetov?
  2. Ali bodo uvoženi kmetijski pridelki in izdelki podvrženi enakim strogim ukrepom kot domači pridelki?
  3. Kakšna pomoč se načrtuje za spodbujanje investicij v kmetijstvo, na primer sofinanciranje obrestnih mer?

Od vlade se pričakuje, da bo hitro in učinkovito odgovorila na ta vprašanja ter predstavila konkretne ukrepe za pomoč slovenskemu kmetijstvu, ki je v tem kritičnem času izpostavljeno ne le domačim, temveč tudi globalnim izzivom.

MR