Slovenski čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Ob petem svetovnem dnevu čebel je potekal osrednji nacionalni dogodek, 19. čebelarski praznik, ki se ga je udeležilo veliko število čebelarjev iz cele Slovenije. Osrednji govornik je bil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, letošnji prejemnik nagrade zlata čebela, dogodka pa se je udeležil tudi lanskoletni prejemnik prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi. Prisotne na dogodku je pozdravil tudi državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleš Irgolič.

 

Srečanje slovenskih čebelarjev tradicionalno poteka vsako leto na soboto, ki je najbližje 20. maju. Dogodek je potekal v Dolenjskih Toplicah, udeležilo pa se ga je nepregledno število čebelarjev z uvodnim prihodom praporščakov. Zbrane je na dogodku nagovoril državni sekretar mag. Aleš Irgolič. V svojem nagovoru je izpostavil pomen čebel in ostalih divjih opraševalcev. Dodal je, da je pred čebelarstvom svetla prihodnost.

“V čebelarstvu se odpira tudi vedno več možnosti in priložnosti. Odpirajo se nova zelena delovna mesta, razvija se čebelarski turizem, razvijajo se izdelki z dodano vrednostjo, čebelarji imate nova znanja, se modernizirate in povezujete.”

Čestital je tudi letošnjemu dobitniku nagrade zlata čebela Boštjanu Noču in izpostavil pomen Čebelarske zveze Slovenije pri izobraževanju mladih.

“Iskreno se zahvaljujem zelo dejavnim posameznim čebelarjem in lokalnim društvom, ki skrbijo za podmladek in so tradicionalno prisotni v šolah in vrtcih, kjer mlade učijo o pomenu čebelarstva in jih navdušujejo nad tem poklicem. Dejstvo je, da zanimanje za čebelarstvo v Sloveniji narašča, povečuje se tudi število čebelarjev, kar nam daje upanje za dobro stanje na področju tako lokalne kot tudi svetovne preskrbe s hrano.”

Zbrane na dogodku je nagovoril tudi dobitnik prve nagrade prof. Lucas Alejandro Garibaldi in se zahvalil za lep sprejem, ki ga je doživel v Sloveniji v zadnjem tednu, ter vodja projekta razglasitve svetovni dan čebel mag. Dejan Židan.

Osrednji govornik na dogodku, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), je v svojem nagovoru poudaril, da je svetovni dan čebel v zadnjih petih letih svetovni javnosti prinesel veliko dobrega.

“Cel svet praznuje svetovni dan čebel, ki ga je začela prav Slovenija. Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zahvaljujem za 16 letno sodelovanje, ki je prineslo veliko sprememb in projektov. Zahvalil bi se rad tudi svojim čebelarjem, ki jim podarjam tudi zlato čebelo, ki sem jo prejel za svoje delo na področju čebelarstva.”

Ob letošnjem letu mladih je predsednik ČZS med drugim predlagal, da bi imeli otroci v osnovnih šolah na voljo izbirni predmet o čebelarstvu.

Včeraj je bila v Državnem svetu drugič podeljena mednarodna nagrada Zlata čebela.
Nagrado je prejel BOŠTJAN NOČ iz Slovenije.
Prejemnika nagrade je razglasil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednik Odbora za podelitev nagrade Zlata čebela dr. Jože Podgoršek, nagrado pa je podelil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.
Minister dr. Podgoršek je navedel, da je Boštjan Noč tako doma kot tudi na mednarodni ravni pomembno prispeval k razvoju odgovornosti do teh malih bitij, ki so tako zelo pomembna za našo prehransko varnost in za naš planet. S svojo neizmerno energijo je motor delovanja, ki je v zadnjih letih preseglo okvire čebelarstva in sprožilo široko družbeno gibanje v podporo varovanju čebel in narave, povezovanju pridelovalcev in potrošnikov na lokalni ravni ter uporabi izkušenj in tradicije v čebelarstvu pri soočanju s sodobnimi izzivi.

 

Letošnji svetovni dan čebel je bil posvečen mladim v čebelarstvu. Ta tema je bila izbrana, ker je letošnje leto Evropska unija razglasila za Evropsko leto mladih. Za prihodnost čebelarstva sta izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, mladi pa so naša prihodnost in na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano jim že vrsto let namenjamo posebno pozornost.

Preberite še:

Zgorel je vrtec

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zakaj so cene goriva poletele v nebo?

4 mega-afere desetletja Roberta Goloba

 

MR