S četrtim paketom protikoronskih ukrepov sprejeta tudi pravna podlaga za uvedbo mobilne aplikacije.

Včeraj so poslanci Državnega zbora sprejeli zakon, ki je vzpostavil tudi temelje za vzpostavitev delovanja mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi. Namestitev in uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko bo posameznik potrjeno pozitiven na virus. V teh primerih bo namestitev mobilne aplikacije obvezna z vnosom naključne kode.

Namestitev in uporaba aplikacije

Slovenska digitalna koalicija odobrava uvedbo mobilne aplikacije Covid 19

Digitalna koalicija izraža podporo prizadevanjem Vlade RS za uvedbo in čim širšo uporabo mobilne aplikacije Covid 19 , z namenom omejitve možnosti prenosa okužb na območju Republike Slovenije. Vladi so posredovali svoje uradno stališče in predloge glede mobilne aplikacije.

Stroka odobrava uvedbo aplikacije

Slovenska digitalna koalicija kot ključne dejavnike pri izbiri primerne tehnološke in pravne rešitve poudarja, da je potrebno pri razvoju in uporabi mobilnih aplikacij za sledenje fizičnim stikom z okuženimi z namenom omejevanja okužb z virusom COVID-19 med splošno populacijo nujno upoštevati naslednje vidike:

  • sorazmernost,
  • prostovoljnost,
  • zaupanje javnosti,
  • družbeno sprejemljivost in
  • tehnološko opremljenost.
Pri aplikaciji ne gre za sledenje

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Slovenska digitalna koalicija poleg naštetih kriterijev podpira tudi kriterij prostovoljnosti uporabe, jasno in časovno omejen namen uporabe aplikacije, omejen obseg shranjevanja in obdelave (osebnih) podatkov ter zlasti interoperabilnost uporabe aplikacije med državami članicami EU, kar je ključnega pomena glede na težnjo Slovenije, njenega prebivalstva in gospodarstva, po čim lažjem prehajanju državnih meja, kjer in kadar je to glede na epidemiološko stanje mogoče.

Kakšno aplikacijo uporabljajo v Nemčiji?

V Nemčiji uporabljajo Corona-Warn-App, ki je podlaga aplikacije, ki jo bodo uvedli pri nas. Corona-Warn-App je aplikacija, ki pomaga izslediti verige okužb SARS-CoV-2 (ki lahko povzročijo COVID-19) v Nemčiji. Aplikacija temelji na tehnologijah z decentraliziranim pristopom in obvešča uporabnike, če so bili izpostavljeni SARS-CoV-2. Preglednost je ključna za zaščito končnih uporabnikov aplikacije in za pospeševanje sprejetja.

Kako deluje?

Vaš pametni telefon spremeni v sistem za opozarjanje. Aplikacija nas obvešča, če smo imeli stik z osebo z diagnozo COVID-19. Ščiti nas in druge okoli nas, ščiti pa tudi našo zasebnost.

Aplikacija uporablja tehnologijo Bluetooth za merjenje razdalje in trajanja srečanja med ljudmi, ki so namestili aplikacijo. Pametni telefoni si zapomnijo srečanja, če so izpolnjeni kriteriji, glede na razdaljo in čas srečanja. Če je oseba s katero ste bili v stiku pozitivna na COVID-19, bo aplikacija prikazala opozorilo. Ta postopek v nobenem trenutku ne dovoli vzpostavitve povezav z vami ali vašo lokacijo.

Aplikacija je nujna

Opozorilo, da ste bili v stiku z osebo, ki ji je diagnosticiran COVID-19, ne boste prejeli v realnem času oziroma takoj. Rešitev zaradi varstva podatkov ne more omogočiti odziva v realnem času. To bi določilo identiteto osebe z diagnozo COVID-19 in kršilo ustrezne zaščitne pravice. Vaš lastni pametni telefon nima informacij o tem, kdo je okužen. Ve se le, da je bil blizu drugega pametnega telefona, na katerem so shranjeni podatki o pozitivnem rezultatu testa.

Preberite še:

Aplikacija ali ustavljanje javnega življenja, zapiranje mej, itd

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Mobilna aplikacija bo obvezna za okužene in prostovoljna za druge!

MR